Search
Close this search box.

ФУДБАЛ – ВИШЕ ОД ИГРЕ

Учесници 10. турнира „Фудбал френдс“ истакли су данас на округлом столу у Фочи да је фудбал, од обичне спортске игре, одавно прерастао у универзални језик, којим комуницирају милиони људи широм свијета и у глобалну религију, која побуђује у људима читав спектар осјећања, од радости и туге, до неизвјесности, стрепње, наде и драматике. На округлом столу названом „Фудбал – више од игре“, којем су присуствовали и амбасадори Србије и Црне Горе у БиХ, Станимир Вукићевић и Драган Ђуровић, анализиран је и успјех Њемачке на Свјетском првенству у Бразилу, а размијењена су и искуства у раду са фудбалксим талентима.

Предсједник београдске Фондације „Фудбал френдс“ Зоран Аврамовић рекао је да у животу увијек треба учити од најбољих, а то су тренутно Нијемци, који су након колапса 2000. године на Европском првенству направили пројекат развоја фудбалских талената.

„ На 366 терена, запослили су 1000 лиценцираних тренера да раде са дјецом од 8 до 14 година. Резултат таквог приступа је репрезентација, која је ове године освојила свјетску круну, у којој је чак осам фудбалера из те школе“, истакао је Аврамовић. Тренери младих тимова, који учествују на турниру у Фочи, истакли су да је у сазријевању фудбалера, најосјетљивији период прелазак из омладинских селекција у први тим и да се доста талената „изгуби“ због чекања на клупи и због малог броја утакмица. У Ријеци, која је само прије неколико година била пред испадањем из прве лиге Хрватске, а данас је један од најјачих клубова у тој земљи, кажу да су формирали Б тим, који се такмичи у трећој лиги, како би премостили јаз у развоју младих играча.

Тренер кадета Ријеке и некадашњи репрезентативац Хрватске Данијел Шарић истиче да се клуб препородио захваљујући иностраном капиталу, али и новом приступу да успјех не долази преко ноћи, већ да је потребно имати стрпљења.
„Повећали смо број тренера, имамо их 20 у омладинској школи и на томе нећемо стати, градимо нови стадион и омладински камп са пет терена“, рекао је Шарић. Учесници су истакли да турнири, попут Фудбал френдса, имају огроман значај у стасавању фудбалера и да управо на оваквим такмичењима они постају прави играчи. Амбасадор Црне Горе честитао је домаћинима турнира на високом нивоу организације, а тренерима се захвалио за велику пожртвованост са којом, у тешким условима, раде свој посао.
„Ми смо на истом задатку, сви се трудимо да представимо своју земљу на најбољи начин и могу рећи да сте ви прави амбасадори својих земаља“, истакао је Ђуровић.

Поделите: