Search
Close this search box.

Братиме се Фоча и Етно село „Станишићи“

Општину Фоча посјетио је директор и власник Етно села „Станишићи“ Борис Станишић и разговарао са општинским руководством, након чега је договорено братимљење Фоче и Етно села. Састанку су присуствовали директор Туристичке организације Фоча Љепосава Ђајић и посланик у НС РС Никола Перишић.

Етно село „Станишићи“ је аутентично планинско село у сред семберске равнице, у којем доминирају старе куће и брвнаре из Станишићевог родног села Бргуле, у општини Вареш. Оно данас представља незаобилазну туристичку дестинацију у Републици Српској, и биљежи посјету од 800.000 посјетилаца на годишњем нивоу.

Борис Станишић је након састанка са општинским руководством истакао да је добру праксу коју је примјенио у изградњи и промоцији свог етно села желио пренијети и руководству наше општине, која обилује туристичким потенцијалима. Станишић сматра да општина Фоча посједује изузетно богате туристичке потенцијале који се могу итекако искористити за развој туризма, а самим тим и привреде на овом подручју, али да недостаје промоција:  „Разговарали смо о могућностима Фоче у развоју туризма како би ту грану што боље просперирали. За почетак званично сам позвао руководство општине да посјети Етно село, да се побратимо и тако ћемо имати више прилике да размјенимо искуства. Знам да располажете великим туристичким потенцијалима, ту је Национални парк „Сутјеска“ који је неисцрпан, двије ријеке у центру Фоче и на крају јединствени рафтинг на Тари. Имате туристичку организацију, али вам фали туристичка агенција која би то на прави начин све промовисала и тако привукла већи број туриста“ рекао је Станишић, те нагласио да је за све потребан новац али да се са великим радом и великом вољом доста тога може унаприједити.

Општина Фоча је опредјељена да развија туризам на читавом подручју општине с обзиром на туристичке потенцијале које посједује и због тога локална власт сматра састанак са Станишићем изузетно корисним, јер број посјета Етно селу „Станишићи“ говори да је он изузетно успјешан у туристичкој дјелатности, истакла је замјеник начелника општине Фоча Раденка Срндовић: „Иако смо доста различити географски, препознали смо могућност преузимања добре праксе, прије свега када је у питању маркетинг и промоција. Са свим потенцијалима које нуди Фоча сматрамо да се можемо представити и на популарној дестинацији Етно села „Станишићи“ и још док траје туристичка сезона организовати сајамску презентацију туристичке понуде општине Фоча  у Етно селу, гдје заиста борави велики број гостију“ рекла Срновићева и додала да ће делегација Фоче ускоро посјетити руководтсво града Бијељина и Етно села „Станишићи“.

Етно Село „Станишићи” основано је 2003. године, захваљујући инспирацији Бориса Станишића. Више од неколико година он је путовао по српским селима средње Босне у потрази за старим кућама и предметима, који ће сачувати представу о једном времену и култури живљења са краја 19. и почетка 20. вијека.

Поделите: