Search
Close this search box.

У Фочи боравили подпредсједници РС и ФБиХ

Општину Фоча посјетили су подпредјседници Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине Енес Суљкановић и Светозар Пударић, који су разговарали са начелником општине Радисавом Машићем.

На подручју општине Фоча око 180 повртаничких домаћинстава нема електричну енергију, а по ријечима начелника Машића за рјешавање овог проблема потребно је око  три милиона марака.

Потпредсједник Републике Српске Енес Суљкановић најавио је да ће, уз помоћ УНДП-а, у повратничком селу Кратине у општини Фоча бити постављени колектори за соларно снабдијевање електричном енергијом.“У Кратинама имамо осам повратника, којима ћемо покушати да обезбиједимо услове за живот”, рекао је Суљкановић.

Начелник општине Фоча Радисав Машић изразио је очекивање да ће пројекат у Кратинама успјети, након чега би овај начин снабдијевања електричном енергијом био примјењен и у другим селима која су без струје. “Покушаћемода алтернативним изворима енергије ријешимо тај проблем у оним селима у којима је то могуће урадити”, рекао је Машић.

Суљкановић, Машић и Пурадић разговарали су и о могућностима привредне сарадње Фоче и Горажда.

Пударић је рекао да “власти ФБиХ желе да се убрзан економски развој и позитивни примјери из Горажда пренесу и у сусједне општине у Републици Српској”. “Намјера нам је да подстакнемо да се тај инвестициони развој прелије у Фочу, Вишеград, Чајниче и Рудо и да горње Подриње буде мјесто, гдје се може живјети”, рекао је Пударић.
Начелник општине Фоча радисав Машић истакао једа постоје могућности да привредни ресурси регије буду заједнички ресурси у Фочи, Горажду и другим општинама.

Поделите: