Search
Close this search box.

„Са смјехом кроз граматику“

Српски лингвиста Милорад Телебак синоћ је одржао предавање у Центру за културу и информисање, под називом „Са смијехом кроз граматику“. Уједно промовисане су и његове књиге „Правоговор“, „Шта се крије иза етимологије“ и „Говоримо српски“.

Телебак сматра да је за сваког појединца знање свог језика лична карта, док је за народ језик од судбинске важности, јер је сва духовност једног народа у језику.Телебак је упозорио на све израженију језичку некултуру, која је посљедица недовољног изучавања граматике и правописа српског језика.

Посебно је критиковао политичаре и медије, који туђицама и језиком бирократије и администрације “кваре” српски језик.

“Пун нам је језик апликација, трендова, сурфера, бизнисмена. Језик власти и бирократије није језик комуникације, већ језик манипулације, то је продавање магле”, истакао је Телебак, илуструјући то примјерима да се умјесто ријечи сиротиња, користи израз “грађани са нижим стандардом” или се изразом “стамбено незбринуто лице” мијења ријеч бескућник.

Он је указао на проблем недовољног познавања акцентуације српског језика, коју уче само студенти позоришне академије, те нагласио да би је морали познавати и новинари да би знали да се правилно изражавају, учећи тако и оне који их слушају.

“Медији су толико моћни да би могли да развијају језичку и говорну културу народа много више од школе, која је скрајнута и растурена промашеним реформама. Медији би то могли само када би се потрудили да усаврше језик као средство свог рада, да се правилно служе српским језиком, што би било веома благотворно за српску културу”, рекао је Телебак.

Језичка комедија „Са смјехом кроз граматику“ је занимљива и поучна представа у којој професор Телебак појашњава све граматичке, правописне и говорне недоумице желећи да скрене пажњу на скрајнутост нашег језика, као основног идентитета једног народа.

Предавање је организовао Центар за културу и информисање уз помоћ Општине Фоча.

Поделите: