Search
Close this search box.

Министар МУП-а Српске захвалио се спасиоцима и рафтерима из Фоче


Једну од највећих улога у спасавању становништва у поплављеним градова имали су чланови спасилачких, ронилачких и рафтинг клубова из многобројних градова Републике Српске, за које је министар унутрашњих послова Републике Српске Радислав Јовичић организовао пријем.

Том приликом, Јовичић је оцијенио је да би жртве и материјална штета од поплава биле много веће да се први у помоћ нису одазвали чланови рафтинг, ронилачких и кајак клубова, те алпинистичких и риболовачких клубова, као и Хеликоптерског сервиса и Уније студената Српске, поред МУП-а Српске и Оружаних снага БиХ.

Током поплава, пет дана у Бијељини на акцијама спасавања радило је 40  рафтера из Фоче. Вјекослав Ћаласан, из рафтинг клуба Рафтинг Тара Хајландер, сматра да је овај сусрет лијеп гест министра те да ће допринијети упознавању свих оних који су у овој тешкој ситуацији могли помоћи угроженом становништву. План Министарства је да све спасиоце, који су били ангажовани, увеже са Цивилном заштитом у један тим, истиче Ћаласан: „План је да се сви увежемо са Цивилном заштитом, те да се набави дио опреме за тај тим и додатно обуче спасиоци како би, ако некада буде требало, могли хитно реаговати“, навео је Ћаласан.

Рафтери из Фоче искористили су прилику да министру Јовичићу предоче своје дугогодишње проблеме, каже Карло Шимовић, члан рафтинг клуба Тара Адвентур: „Представили смо министру наше проблеме око недостатка пута десном обалом Таре и преласка границе на Шћепан Пољу. До сада су се рафтери индивидуално ангажовали на отклањању тих проблема, сналазили смо се на многе начине, али се надамо да ће се то ријешити на неки начин, јер рјешавање тих проблема доприноси бољем развоју туризма на подручју општине Фоча, која и треба бити окосница развоја туризма у регији“, рекао је Шимовић.

Шимовић напомиње да су њихове заслуге на спасавању становништва велике, што је и потврдио министар МУП-а Српске: „Наша улога у спасавању је била велика и чим смо видјели шта се догађа организовали смо се отишли у Бијељину, иако су поплаве изненадиле све нас. Мислим да смо много помогли тамошњем становништву“ ,закључио је Шимовић.

Чланови Спасилачког клуба Волф из Фоче, током поплава, били су ангажовани на подручју Зенице, Маглаја, Добоја и Брчког. Њихова улога у спасавању је била велика, и спремни су увијек помоћи свима који су на неки начин угрожени, истакао је Комлен Радовић, члан клуба: „Ми смо озбиљна група људи, која се бори да напредује и ту смо увијек да помогнемо свима који су угрожени. Спремни смо и да радимо обуку већег броја младих људи, како би што више фочака било спремно и обучено за спасавање на води“, каже Радовић.

Овом приликом Министар унутрашњих послова Републике Срспке захвалнице је уручио представницима клубова из Бањалуке, Бихаћа Фоче, Братунца, Рудог, Бијељине, Зворника, Шамца и Требиња.

Подсјећамо, једна екипа рафтера из Фоче, њих шест са три чамца, пет дана је радила на евакуацији становништва у поплављеном Обреновцу у Србији.

 

Поделите: