Search
Close this search box.

ХРАБРИ РАФТЕРИ СТИГЛИ У ФОЧУ

Чланови рафтинг клубова из Фоче, који су четири дана радили евакуацију угроженог становништва у Бијељини, стигли су кући. Нешто иза 15 часова, испред зграде општине на дочеку за рафтере окупило се општинско руководство, родбина, пријатељи и новинари.

У спасилачким акцијама на подручју Бијељине учествовало је 40 рафтера из Фоче са шест гумених чамаца. Руководилац фочака приликом спашавања у Бијељини, Милан Рудинац каже да су дали све од себе, како би помогли угроженом становништву, те да су се све вријеме максимално борили да спасу што већи број мјештана: -“Можда ће звучати себично, али стварно је лијепо видјети свој град у оваквом издању, послије свега што смо тамо затекли”-, рекао је Рудинац.

Рафтери истичу да им је највише жао сељака, који су претрпјели највеће штете. Како кажу у бијељинским селима остало је доста стоке у стајама која је била завезана и није се могла спасити, наилазили су и на велики број мртве стоке  а народ што је успио спасити сада нема чиме да храни ту стоку.

Спасилац Дарко Даниловић је рекао да су, у сарадњи са Оружаним снагама БиХ и другим спасилачким екипама, успјели да евакуишу становништво, али да је страдало доста стоке.  -“У недјељу евакуисали комплетно село које је било поплављено у потпуности и које је било најугроженије на подручју Бијељине. Ниво воде у Велином Селу  је премашио три метра. Били смо пребукирани да извучемо становништво, а доста стоке нисмо успјели спасити”, рекао је Даниловић.

Осим усјева, у селима су потпуно уништени магацини и амбари, па рафтери апелују да се обезбиједи сточна храна. -“Села су буквално као језера, људи су у очају. Мислим да је приоритет да се сељацима помогне у сточној храни”, рекао је један од фочанских спасилаца Вјекослав Ћаласан.

Начелник општине Фоча Радисав Машић захвалио је рафтерима на великом послу који су урадили. -“Били су тамо гдје је најтеже. Информације које смо добијали са терена говориле су о њима у суперлативу”, рекао је Машић.

Очекује се долазак наших рафтера који су били на спасилачкој мисији у најугроженијем граду Србије, Обреновцу.

Поделите: