Search
Close this search box.

ПЛАВИ НЕВЕНИ ПРВИ НА САБОРУ ПЈЕВАЊА У УЖИЦУ

Млада пјевачка група Плави невени освојила је прво мјесто на Осмом сабору изворног пјевања „Луновачке мобе“, који је протеклог викенда одржан у Ужицу. У конкуренцији 25 мушких и 15 женских пјевачких група, женска група освојила је треће мјесто, док је старија пјевачка група добила захвалницу за учешће.

Изворна група Плави невени у Ужицу се представила са пјесмама из нашег краја, те опјевала Дрину и Ћехотину, рекао нам је Љубиша Симовић, вођа групе: – „Било гдје да наступамо пјевамо пјесме из фочанског краја, тако су млади пјевачи пјевали „Ми смо момци из фочанског краја, гдје се Дрина са Ћехотином спаја“, а женска група је изабрала пјесму „ Фочо моја, испод тебе ријека, то је мјесто моје довијека“. Пјесме нашег краја се добро разумију и често се слушају“ – рекао је Симовић.

Иако већина младих људи данас заборавља традиционалне вриједности, осам средњошколаца из нашег града његује стару српску традицију кроз изворну пјесму. Да то знају добро да раде потврдило је освојено прво мјесто на сабору у Ужицу. Симовић истиче да су публика и жири били одушевљени њиховим наступом, али и чињеницом да се тако млади људи баве изворним пјевањем, што је и подстакло жири да их оцијени са највећом оцјеном.

Изворна група Плави невени 31. маја наступа у Тилаву, а 8. јуна такмичи се на Сабору изворног пјевања у Новом Горажду.

 

 

Поделите: