Search
Close this search box.

Богословски факултет прославио крсну славу

Православни богословски факултет “Свети Василије Острошки” из Фоче прославио је данас крсну славу, чиме је почело обиљежавање јубилеја 20 година постојања.

Славску литургију у храму Светог Василија Острошког и Светог Петра Дабробосанског у кругу факултета на Велечеву предводио је игуман манастира Житомислић Данило Павловић.

На свечаној академији након обреда, дипломе је добило 37 дипломираних теолога и четири мастера богословских наука. На свечаној академији награђен је и најбољи студент Богословског факултета Драган Стојшин, са просјеком 9,58.

Декан Богословског факултета јереј Дарко Ђого, који је и сам дипломирао на овом факултету, истакао је да је стварање сопственог наставног кадра највећи резултат ове установе.

“На факултету је до сада дипломирало око 400 људи. Произвели смо сопствени кадар, имамо језгро људи који живе у Фочи, који су млади доценти и `носе` наставу”, истако је Ђого.

Он је рекао да је највећа пажња руководства ове установе усмјерена на реконструкцију бивше зграде предузећа “Маглић”, која би требало да постане ново сједиште факултета.

Свечаној академији присуствовао је и министар просвјете и културе у блади РС Горан Мутабџија који је нагласио да ова високошколска установа представља цивилизацијску вриједност за цијело друштво. Он је најавио да би, након дуготрајне процедуре одобравања средстава из аустријског кредита, коначно ове године могла почети реконструкција новог сједишта Богословског факултета, која се чека још од 2011. године.

“Строге су процедуре. Ово је међународни пројекат и задужење иде преко институција БиХ. Влада и Народна скупштина Републике Српске учинили су свој дио посла. Сада је на Парламентарној скупштини БиХ да формализује ову димензију. Камо среће да смо имали средстава да раније ово рјешавамо, али морамо да испоштујемо процедуру до краја”, изјавио је Мутабџија.

Богословски факултет у Фочи основан је 1994. године, а централна прослава двије деценија постојања биће организована у октобру

 

Поделите: