Search
Close this search box.

Служен помен парастос у Кратинама

Код споменика на путу Миљевина-Кратине, служен је помен-парастос за 11 бораца Војске Републике Српске из Кута и Миљевине, који су прије 21 годину погинули на том мјесту у засједи муслиманске војске.

У Борачкој организацији Фоча истичу да сјећање на погинуле саборце никада неће изблиједити, те да неће одустати од захтјева да починиоци овог злочина буду кажњени.

“Била је ово класична засједа, сачекуша. Годинама добијамо исти одговор, да је истрага у току. Других информација немамо”, рекао је предсједник Предсједништва Борачке организације Фоча Гордан Калајџић.

Српски војници из Миљевине и Кута погинули су 23. априла 1993. године у раним јутарњим часовима у дубини српске територије. На прву линију фронта возили су се у трактору, када су упали у унакрсну митраљеску паљбу непријатељских војника.

Осим родбине и пријатеља, помен-парастосу у Кратинама присуствовале су и делегације општине Фоча, Борачке организације и Организације породица погинулих и заробљених бораца.

Погибија у Кратинама друго је веће страдање припадника Миљевинског батаљона у протеклом рату. У септембру 1992. године, такође у засједи, на путу Калиновик-Миљевина, погинуло је 38 бораца и цивила из Миљевине и Трнова.

Поделите: