Search
Close this search box.

Резултати актуелне власти

Општинска власт, предвођена начелником Радисавом Машићем, у протекле четири године радила је јавно, одговорно, опрезно и поштено, све своје обавезе извршавала је на вријеме и радила у унтересу грађана. Стабилан буџет, домаћинско, одгoворно и јавно трошење буџетских средстава, остварени суфицит, бројни инфраструктурни вишемилионски пројекти које је започела и чија је рализација у току-само су неки од резултата током четворогодишњег мандата.

Наиме, када је на крају 2012.године преузела управљање општином, актуелна власт затекла је веома тешко финансијско стање општинског буџета.

Укупна дуговања износила су око 7 милиона, од чега је на краткорочне обавезе отпадало око 3,5 милиона. То је практично значило да је један годишњи буџет унапријед потрошен, те да се 3,5 милиона морају платити у веома кратким роковима, најчешће у року од 60 дана.

Општину је, у исто вријеме, оптеретило 65 судских пресуда које су биле извршне и по којима је за 30 дана требало исплатити више од 1,4 милиона марака из буџета општине.

Рационалним, домаћинским понашањем, штедњом и добром сарадњом са Владом и институцијама РС, дуг је саниран, буџет стабилизован, обезбијеђена ликвидност на дневном нивоу.

Такву политику, руководство општине наставило је и у наредним годинама у којима је буџет постајао све стабилнији.

Сва дуговања су измирена, сви буџетски корисници су редовно добијали планирана средства, која су се сваке године повећавала, а општина никоме није дуговала.

Плате запосленима и буџетским корисницима са порезима и доприносима редовно су исплаћиване. Редовно су исплаћиване и социјалне помоћи, студентске стипендије, трошкови смјештаја старих и болесних у домовима и социјалним установама, најугроженијим становницима укључивана је помоћ. огревна дрва добијале су социјално најугроженије породице. Сви спортски клубови редовно су добијали планирана средства.

Први пут је буџет општине Фоча остварио суфицит. На крају 2015.године на општинским рачунима било је 1,4 милиона више средстава у односу на план.

Са 9,6 милиона, колико је износио буџет општине у 2012.години, повећан је на 11,6 милиона , колико је планирано у 2016.години.

У истом периоду имовина општине значајно је увећана. Влада РС је општини Фоча, у трајно власништво, пренијела објекат недовршене термоелектране на Броду и бивши војни комплекс “Ливаде”.

У годинама економске кризе и нестабилности, на овај начин обезбиједити стабилан, ликвидан и растући буџет велики је успјех.

У општини Фоча, у периоду актуелне власти, инвестирано је више од 30 милиона КМ, која су обезбијеђена из другх извора. Највише средстава обезбиједила је Влада РС. Средства су усмјерена у инфраструктурне пројекте од значаја за све грађане општине.

МОДЕРАН СТУДЕНТСКИ ДОМ

Нову академску годину студенти Медицинског и Православног богословског факултета дочекаће у новом, модерно опремљеном Студентском дому који је својим изгледом украсио град, а у којем ће бити смјештено око 350 студената.

STUDENTSKI DOM I

Дом је опремљен по највишим стандардима, посједује савремену кухињу, читаоницу са библиотеком, вешерај и све остале пратеће службе.

Инвестиција је коштала 4,6 милиона марака, а финансирана је уз помоћ кредитних средстава Владе РС и Владе Аустрије.

Изградњом студентског дома више од 2 000 студената у Фочи добиће савремене квалитетне услове за студирање, а дом ће бити на располагању и страним студентима, као студентима на размјени. Укупна нето површина студентског дома је око 4 517 квадратних метара.

STUDENTSKI DOM II

Изградњом студентског дома ријешен је један од највећих проблема на подручју општине, који је био услов опстанка двије високошколске установе у Фочи. Студентски дом данас је понос и украс града!

 

НОВА ЗГРАДА БОГОСЛОВСКОГ ФАКУЛТЕТА У ЦЕНТРУ ГРАДА

 

Фоча је једини град у Републици Српској у коме дјелује Православни богословски факултет „Свети Василије Острошки“.

За потребе ове високошколске установе, која Фочу чини посебном, адаптирана је управна зграда бившег комбината „Маглић“.

fakultet-naslovna-650x390

Православни богословски факултет „Свети Василије Острошки“ у Фочи на крсну славу 12.маја ове године добио је своју нову кућу у центру Фоче у којој ће будуће генерације студената и професора становати кроз вијекове и стицати и усавршавати знања из богословља. Нове просторије у чију је куповину и обнову Влада РС уложила око три милиона марака освјештао је епископ топлички Арсеније који је изасланик Његове Светости партријраха Српског Иринеја.

Двадесет другу прославу крсне славе четири стотине студената на два одсјека Богословског факултета у Фочи дочекало је у новим просторијама свједочећи радост историјског дана ове високошколске установе.

Нова зграда факултета изграђена трудом и залагањем цијеле друштвене заједнице и највиших представника власти РС красиће и Фочу и цијелу РС и бити на понос и радост Српске православне цркве и вјерника.

studenti pbf zgrada

У том савременом објекту, који је дао ново лице граду, студенти и порфесори Богословског факултета имаће насавременије услове рада. Поред амфитетатра, учионица , кабинета , библиотеке, читаонице и других пратећих садржаја, у објекту се налазе и апартмани за гостујуће професоре.

Једна од могућности коју доноси ново здање Богословског факултета је и да студијски програм Црквена умјетност и сликарство из Добоја буде премјештен у Фочу.

НОВИ ВОДОВОД

Највећа инфраструктурна инвестиција у Фочи у послијератном периоду је реконструкција водовода и канализације којом ће се у овој општини ријешити један од највећих проблема са којима се грађани суочавају.

Овим пројектом вриједним око десет милиона евра обухваћена је изградња главног доводног цјевовода дугог 12 километара, аутоматске хлорне станице, растеретне коморе и 2.200 кућних прикључака са аутоматским очитавањем. Друга фаза подразумијева изградњу секундарне мреже, напајање водом Драгочаве и Миљевине и канализациону мрежу, док се трећа фаза односи на изградњу колектора.

vodovod pocetak III

Крајем прошле године започела је прва фаза обнове, чија је вриједност око шест милиона марака. Ускоро ће почети и друга фаза пројекта.

 Фочански водовод изграђен је давне 1958. године. Губици воде, као и кварови на мрежи свакодневни су, што задаје муке грађанима, али и радницима предузећа “Извор”. Са изградњом доводног цјевовода ови проблеми требало би да буду отклоњени.

Пројектне активности у Фочи почеле су прије двије године, а за све фазе реконструкције локална скупштина је одобрила задужење до 10 милиона КМ. Пројекат Водовод и канализација у 23 општине проводе Влада Српске и Европска инвестициона банка, а његова вриједност је 100 милиона евра.

БРИГА О НАЈУГРОЖЕНИЈИМА

Социјална примања за око 600 лица колико их се налази на евиденцији Центра за социјални рад у Фочи, исплаћују се редовно, заједно са платама запсолених у општинској администрацији.

За 28 лица која се налазе у различитим домовима и специјализованим социјалним и здравственим установама уредно се исплаћују трошкови боравка, као и здравствено осигурање. Из општинског буџета се за ове намјене годишње издваја 1,6 милиона КМ:

ОГРЕВ ЗА ЗИМУ

У протекле три године огрев за зиму добило је 237 породица. Спискове најугроженијих достављале су мјесне заједнице. Вриједност појединачног пакета помоћи је 400 КМ. Огрев за зиму најугроженије породице ће добити и ове године.

СТУДЕНТСКЕ СТИПЕНДИЈЕ

У периоду актуелне локалне власти студентске стипендије добило је 680 студената и за те намјене је из буџета издвојено 685 000 марака.

Стипендије добијају дјеца погинулих бораца, дјеца ратних војних инвалида, дјеца из породица које су у стању социјалне потребе, дјеца без родитеља, најбољи студенти и редовни студенти са просјеком оцјена већим од 7,5.

ХУМАНИТАРНА ПОМОЋ

Пакете хуманитарне помоћи сваке године довија више од 100 породица, а једнократне новчане помоћи око 200 лица.

ГРАДСКИ ПРЕВОЗ

У Фочи је прије три године уведен градски превоз. То је први пут да Фоча има градски превоз. Уведена је и редовна аутобуска линија Фоча-Бањалука. До 2013.године Фоча није имала ниједну међуградску линију. За све ученике обезбијеђен је бесплатан аутобуски превоз за који се на годишњем нивоу издваја више од 100 000 марака.

ПОДРШКА НАТАЛИТЕТУ

Актуелна локална власт је популационој политици посветила посебну пажњу. Први пут у општински буџет уведена је ставка која се односи на подршку вантјелесној оплодњи. На годишњем нивоу за ове намјене издваја се 25 000 марака.

konferencija-beba-

За свако трећерођено дијете издваја се по 1 000 КМ. Исти износ, 1 000 КМ, добијају и дјеца рођена у породицама у којима родитељи нису запослени.

БОРАЧКЕ КАТЕГОРИЈЕ

У периоду актуелне локалне власти стамбено је ријешено 56 породица из категорије погинулих бораца и ратних војних инвалида.

За те категорије изграђене су двије стамбене зграде: у Карађорђевој 12 станова и Лазареву 10 станова.

066101

Неповратна новчана средства за рјешавање стамбених проблема добило је 29 породица, а општина је властитим средствима стамбено ријешила још шест најугроженијих. Посредством Завода за запошљавање посао је добило 28 лица из категорије породица погинулих, општина је у програм стицања приправничког стажа и запошљавања укључила дјецу погинулих бораца.

Борачкој организацији , Организацији породица погинулих бораца и Удружењу ратних војних инвалида, уредно се измирују преузете обавезе.

РАСЕЉЕНИ И ПОВРАТНИЦИ

Стална брига актуелне власти су и породице из категорија повратника и расељених. То се, прије свега, односи на обнову стамбеног фонда и инфрастртуктуру.

povratnici kuce II

Обновљено је 97 кућа, елекетромрежа је обновљена у десет сеоских породица, тако да је на електро мрежу укупно прикључено 1 150 обновљених или новоизграђених кућа.

НОВИ ПРИВРЕДНИ КАПАЦИТЕТИ

Влада Републике Српске је у трајно власништво општини Фоча пренијела два значајна привредна потенцијала. То су недовршена термоелектрана на Броду и војни објекат „Ливаде“ у Фочи.

Са фирмом из Чешке Републике формирано је заједничко предузеће које ће изградити енергану на Броду, чиме ће се уз производњу електричне енергије обезбиједити топлификација града.

energana_foca-e1438150160567

Простор и објекти „Ливаде“ служиће као псоловна зона у којој ће привредници по најповољнијим условима добијати простор и објекте, а све у циљу новог запошљавања.

У Индустријској зони Брод, подстицајним средствима и посредством Завода за запошљавање обезбијеђено је 125 нових радних мјеста.

 

МАЛЕ ХИДРОЦЕНТРАЛЕ

У протеклом периоду изграђена је и пуштена у производњу мини хидроцентрала на ријеци Говзи. Снага централе је 4,9 мегавата, а инвестиција је коштала око 12 милиона марака. Од концесија за произведену електричну енергију, општина ће на годишњем нивоу имати 120 000 до 150 000 марака нових прихода.

GOVZA XI

Половином ове године почела је изградња и мини хидроцентрале Јелеч, инсталисане снаге 4,5 мегавата. Када буде завршена и од ова централе општина ће у својој каси приходовати око 120 000 марака на годишњем нивоу.

govza IV

ИСТРАЖИВАЊА НАЛАЗИШТА РУДЕ

До краја ове године на локалитету МЗ Челебићи биће завршени истраживачки радови налазишта руде бакра, олова и цинка. Концесионар је у тај посао уложио више од четири милиона марака.

Након анализе узорака дефинисаће се даље активности на експлоатацији рудишта.

ПОДСТИЦАЈИ ПОЉОПРИВРЕДИ

Пољопривредницима је, као подстицаји, подијељено 100 пластеника са системом за наводњавање, више од 100 хиљада садница малине. Пољопривредници су добили и механизацију за обраду земље, машине за прераду воћа, водене пумпе за соларну енергију и друге помоћи.

maline

У откуп млијека укљућчено је 30 сточара. Подстицаје из буџета добија 70 пољопривредника, а исто толико пољопривредника добија подстицаје ресорног министарства Владе РС. Из општинског буџета подстицаји се издвајају за набавку музних грла, механизације и нових засада воћа.

СТОЧНА ПИЈАЦА

Изградили смо савремену сточну пијацу, за коју је средства обезбиједило ресорно министарство у Влади РС. Фоча је на тај начин, коначно, ријечила један од великих проблема, јер се стока, све до изградње пијаце, продавала на улици поред градског гробља и поред насеља у коме станују породице погинулих бораца.

Stocna-pijaca-u-Foci

Поред основне функције коју има, у објектима сточне пијаце налазе се и просторије новоформиране Земљорадничке задруге са хладњачом и другом потребном опремом.

УКРОВЉЕН ХРАМ СВЕТОГ САВЕ

За изградњу Храма Светог Саве у мандату актуелне власти издвојено је 1 648 000 КМ, од чега је Влада РС издвојила 1,4 милиона.

hram-foca-650x450

Ова средства омогућила су да се храм изида и укрови, заврше бројни радови, и тиме се створе услови за богослужења која се свакодневно обављају у овој светињи.

 

АСФАЛТ ДО СПОМЕНИКА У ЈОШАНИЦИ

До споменика који је подигнут у помен невино страдалим мјештанима Јошанице , у селу Хоџићи, асфалтирана су три километра пута. Инвестиција је коштала око 350 000 марака.

 

САНИРАНО КЛИЗИШТЕ

На локалном путу Фоча-Јошаница санирано је велико клизиште које је подручје ове мјесне заједнице одсјекло од града.

Josanica

Санација клизишта била  је веома компликована, а посао је урађен по свим стандардима струке. Обезбијеђена је коловозна трака од шест метара и створене претпоставке да се пут у догледно вријеме у потпуности реновира. За ове намјене из општинског буџета издвојено је 210 000 марака.

 

ФИСКУЛТУРНА САЛА

У ОШ “Свети Сава” санирана је и опремљена фискултурна сала, која је пуних 20 година била у изузетно лошем стању. Захваљујући донацији предсједника Републике Српске Милорада Додика од 91.000 марака, дотрајала фискултурна сала коју користи више од 700 ђака у школи је реконструисана.

Ученици су добили адекватан простор за извођење наставе физичког васпитања, а користе је и спортисти града.

 

УНИВЕРЗИТЕТСКА БОЛНИЦА ФОЧА

Универзитетска болница у Фочи , једна од водећих здравствених установа у источном дијелу РС, свакодневно проширује своје капацитете. Урађен је нови хемодијализни центар за десет пацијената што овим пацијентима са цијеле регије омогућава да имају адекватан медицински третман. Болница је добила и хипербаричну комору, подиже се нови операциони блок, а ускоро ће добити и модерну ангио салу.

 

НОВЕ ПРОСТОРИЈЕ ЗА УДРУЖЕЊЕ “ТРАЧАК НАДЕ”

За потребе Удружења дјеце и омладине са посебним потребама општина је адаптирала и опремила нове просторије у Светосавској улици.

 

МОДЕРНИЗАЦИЈА ГРАДСКИХ УЛИЦА

У протеклом периоду асфалтирано је и реновирано око четири километра градских улица.

asfalt-centar-1

Неке од тих улица клоначно су добиле изглед градских саобраћајница, јер све до реконструкције нису имале ни ивичњаке, ни тротоаре, а коловози су више пута били прекопавани са много ударних рупа. Асфалтиране су улице:

Карађорђева

Кочићева

Његошева

Мост на Ћехотини

Светосавска

Младе Босне

ASFALT ULICA MLADE-BOSNE

Дејтонска

Првог маја

9.маја

Дио Крајишке улице

Простор испред ОШ “Свети Сава”

Улица испред Дјечијег вртића

Бранка Ћопића

Јеврејска

Рибарска

Теодора Драјзера

Браће Јеремић

Николаја Велимировића, Десанке Максимовић, Петра Бојовића, Николе Пашића.

 

ПАРКИНГ

Испред улаза у круг Универзитетске болнице у Фочи уређен је паркинг за 53 возила.

bolnica parking foca

Паркинг је дат на управљање Борачкој организацији општине Фоча, која је на пословима редара запослила два лица из борачких категорија.

 

АСФАЛТ У МЈЕСНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА

У мјесним заједницама асфалтирани су путеви или дионице путева и то: Трноваче, Закмур, Кута, Томашћари, Будањ, Рудежа, Драгојевићи, Превраћ.

 

САНАЦИЈА ПУТЕВА

Санирано је или реконструисано 85 локалних и некатегорисаних путева и за те намјене уложено је 1 475 000 марака.

 

ЛЕД РАСВЈЕТА

У Фочи је завршена реконструкција јавне расвјете, која подразумијева комплетну замјену старих живиних свјетиљки штедљивим лед сијалицама, чија је вриједност 500.000 КМ. Од самог уласка у град до приградских насеља постављено је 1 000 нових свјетиљки модерног дизајна и технологије, које ће, донијети уштеде од преко 50 одсто на потрошњу електричне енергије.

LED RASVJETA GRADSKI SPOMENIK

Савремена лед расвјета дала је Фочи потпуно нови изглед. Осим тога, даје пуно већу количину свјетлости , а уштеда електричне енергије је неупоредива у односу на претходну обичну расвјету

LED RASVJETA GRADSKI MOST

Из општинског буџета до сада је годишње за одржавање расвјете издвајано 150.000 КМ, а уштеда од преко 50 одсто уплаћиваће се извођачу радова, у наредних пет година. Лед сијалице, осим што су штедљиве, дају квалитетнију расвјету и трају 15 година, тако да неће бити улагања у њихово одржавање, па се инвестиција исплати за кратко вријеме.

LED RASVJETA NJEGOSEVA ULICA

У комплетну замјену, општина је ушла након што је прошле године у Фочи замијењен дио постојеће расвјете ЛЕД расвјетом у оквиру пројекта “Енергетска ефикасност у удружењима општина” који је проведен  посредством Савеза општина и градова, у сарадњи са Њемачким друштвом за међународну сарадњу /ГИЗ/. У овом пилот пројекту који је финансиран од стране њемачког Министарства за економску сарадњу и развој и Швајцарске развојне агенције, тридесет девет штедљивих лед сијалица постављено је у улице Краља Петра, Николе Пашића и дијеловима Светосавске и Цара Душана.

 

УКЛОЊЕНЕ РУШЕВИНЕ

Из уже градске зоне уклоњене су 33 рушевине које су представљале ругло града и потенцијалну опасност за грађане.

 

НОВИ ИЗГЛЕД МУЗЕЈА СТАРА ХЕРЦЕГОВИНА

Музеј Стара Херцеговина добио је ново лице. Након тридесет година зграда је добила нови кров и фасаду, а замијењени су и  прозори на овој културној установи.

muzej foca

Замјену прозора финансирала је општина Фоча, средства за нови кров обезбиједио је Савјет министара БиХ, а санацију фасаде Министарство цивилних послова БиХ.

 

КОМУНАЛНА И ВАТРОГАСНА ОПРЕМА

За потребе предузећа “Извор” набављено је возило “вома” , а за потребе Територијалне ватрогасне јединице возило за брзе интервенције. До краја године ватрогасци ће добити још једно савремено возило за гашење пожара.

 

УЧЕШЋЕ У ПРОЈЕКТИМА

Општина Фоча учествовала је на многим домаћим и међународним пројектима из којих је успјела да обезбиједи средства за различите активности. Општина је, такође, подржала и финансијски учествовала у реализацији свих пројеката које су добиле установе, невладине и друге организације и за те намјене издвојила око 350 000 марака.

 

ПОВЕЋАН БРОЈ ТУРИСТА

Сваке године број туриста који посјете општину Фоча се повећава. Тако је 2012.године у Фочи боравило 8 610 туриста, а 2015.године 15 860. Највише туриста посјетило је Рафтинг центар “Бастаси”, Национални парк “Сутјеска” и “Пјешчане пирамиде”.

У области туризма успјешно је реализован прекогранични пројекат са општином Плужине, који је општини Фоча омогућио средства у износу од 344 000 марака.

 

ПУТ ДЕСНОМ ОБАЛОМ ТАРЕ

Скоро десет година обећавана је изградња пута десном обалом ријеке Таре , али се у реализацију тог великог пројекта, за који је грађевински предрачун износио 7,2 милиона , нико није упуштао.

tara put sl

Актуелна власт , захваљујући сарадњи са државним и ентитетским министарствима, започела је тотком ове године изградњу овог пута, што је велики искорак у развоју туризма, прије свега рафтинга, али и цијелог подручја кроз који пут пролази.

TARA PUT II

Пут кроз највећи кањон у Европи биће дугачак 18,5 километара и коштаће око 1,5 милиона КМ.

Из буџета општине Фоча у овој години за ове намјене издвојено је 200.000 КМ.

 

ЖЕЉЕЗНИ МОСТ НА ДРИНИ

 

У Фочи је у мају почела дуго ишчекивана обнова жељезног моста на Дрини, који је срушен приликом НАТО бомбардовања. До краја године Фочаци ће добити модеран мост са двије коловозне траке и двије пјешачке стазе чиме ће коначно бити ријешен велики саобраћајни и комунални проблем.

most konstrukcija 4

Стотину осамдесет метара дужине, десет метара ширине, двосмјерни саобраћај и пјешачке стазе неке су од нових карактеристика моста. Нови мост сачуваће првобитни изглед, како то налаже његов статус националног споменика културе БиХ.

MOST NA DRINI

Средства заједно обезбијеђују Општина Фоча и Влада РС. Инвестиција ће коштати три милиона марака, од чега ће Влада РС обезбиједити миллион, а остатак издваја општина из кредитних средстава.

 

НОВО ЛИЦЕ БОЛНИЦЕ ПОСЛИЈЕ ШЕСТ ДЕЦЕНИЈА

У Универзитетској болници у Фочи у току је реконструкција столарије, фасаде  и крова, на објекту поликлинике и главне зграда ове здравствене установе. Инвестиција вриједна 2,2 милиона марака дио је пројекта енергетске ефикасности јавних зграда у РС.

Упоредо са овом инвестицијом, у току је изградња и новог операционог блока са хируршком интензивном његом коју финансира болница уз подршку општине Фоча.

novi izgled bolnice 2

Централни блок фочанске болнице у првој фази енергетске ефикасности до краја године биће у потпуности реновиран чиме ће бити остварена уштеда енергије и до 50 одсто, као и много бољи услови за рад запослених и боравак пацијената из свих крајева Српске.

Искорак у пружању квалитетних услуга, али и акредитацији болнице донијеће и изградња три нове операционе сале. Посао је вриједан око 60 000 марака .

novi izled bolnica centralni blok

Са Институтом за јавно здравље РС фочанска болница улази у пројекат изградње нове зграде Регионалног завода за заштиту здравља у којој ће бити смјештен и дио стоматолошке поликлинике и болничких лабораторија.

У другој фази пројекта енергетске ефикасности, вриједној четири милиона марака, чија се реализација очекује догодине ново рухо добиће и преостали павиљони болнице.

 

РЕКОНСТРУКЦИЈА ГЛАВНЕ ГРАДСКЕ УЛИЦЕ

 

Комплетна реконструкција тротоара од раскрснице код зграде Општине до раскрснице код градског трга у Улици Краља Петра почеће ускоро. Посао је вриједан  243 000 марака , а финансира се из буџета општине.

foca-glavna-ulica

Главна градска улица добиће нове тротоаре и расвјету и биће проширена за пола метра чиме ће се ријешити дугогодишњи проблем уске, а фреквентне коловозне траке, као и недостатка паркинг мјеста.

Осим тога, у току је асфалтирање, санација и насипање локалних путева, у складу са усвојеним Програмом уређења градског грађевинског земљишта.

 

РЕКОНСТРУКЦИЈА СРЕДЊОШКОЛСКОГ ЦЕНТРА

Нови изглед ускоро ће добити и зграда Средњошколског центра. Захваљујући уговору о повећању енергетске ефикасности, који је недавно потписала општина Фоча са представницима УНДП-а,  у вриједности од 160.000 КМ, у Средњошколском центру биће замијењена столарија и поправљен кров. Коначно ће бити омогућен и прелазак на нови систем гријања. Средства заједно обезбјеђују општина и УНДП и то по 80 000 марака.

СПОРТ И КУЛТУРА

Садржају културног и забавног живота у Фочи посебан карактер дају манифестације као што су: “ОК фестивал” , “Јануарски дани духовности и културе”, а ту су и  садржаји које приређује КУД “Фоча”, позоришне представе , књижевне вечери, музички и други програм.

Општина је подржала и суфинансирала објављивање три монографије: Монографију палих бораца, Монографију учитељске школе у Фочи и Монографију Дјечијег обданишта.

IMG_4524_resize

За развој спорта општина сваке године издваја око четири одсто буџета. Средства се распоређују на 11 клубова и за финансирање спортских манифестација , меморијалних турнира и традиционалне међународне манифестације “Фудбал френдс” чији је Фоча домаћин већ 12 година.

Свим клубовима планирана средства су благовремено исплаћена.

 

СВЕ ПО ЗАКОНУ

За четири године локална власт у Фочи није имала нити једну судску пресуду на штету општине. То је најбољи доказ да извршна власт ради по закону и одговорно у интересу грађана.

 

ИСПУЊЕНА ОБЕЋАЊА

Из извјештаја о томе шта је урађено у четворогодишњем мандату јасно је да је начелник општине испунио сва обећања која је дао грађанима.

О свом раду, о томе шта је урадио , а шта планирао да уради, начелник је на половини мандата пригодном публикацијом обавијестио грађане, а исто то је учинио и пред крај мандата.

 

 

 

 

 

 

 

 

Поделите: