Search
Close this search box.

У клупама 1.070 основаца и 560 средњошколаца

У основним школама “Веселин Маслеша” и “Свети Сава” у Фочи нова школска година данас је почела за 1.070 ђака, а осим у двије централне, настава је на вријеме почела и у подручним школама у Миљевини, Драгочави, Броду на Дрини и Поповом Мосту.

У Основној школи “Веселин Маслеша” у први разред уписано је 46 ученика, сви у централној школи, а наставу ће похађати укупно 450 ђака.

“У подручном одјељењу у Броду на Дрини, нажалост, ове године није било уписаних у први разред, али се надамо да ће се то промијенити у наредном периоду”, рекао је директор Школе Владимир Ивановић.

У Основној школи “Свети Сава” прво школско звоно са великим усхићењем дочекало је 57 првачића, двадесетак мање него прошле године, а у клупе је укупно сјело 620 ученика.

У подручном одјељењу ове школе у Миљевини уписан је један првачић, док подручно одјељење у Драгочави ове године нема ђака првака.

Директор школе Јелена Чанчар поручила је новопеченим ђацима да је знање моћ, коју им нико неће моћи одузети. Она је истакла да општинске мјере – поклон-бон првачићима и бесплатни уџбеници ђацима од петог до деветог разреда, умногоме помажу родитељима да опреме ђаке, што и школама олакшава рад.

“То је заиста велика ствар за наше родитеље – ниједно дијете у општини Фоча ове године није морало купити уџбенике. Доста уџбеника се промијенило, много половних уџбеника не би могло бити кориштено, тако да би издатак за родитеље био велики, а овако је помоћ огромна”, истакла је Чанчар.

Првачићи и њиховим родитељима поводом поласка у школу и ове године стигла је новчана честитка општине Фоча – поклон-бон у вриједности од 100 КМ. Начелник општине Милан Вукадиновић каже да је то скроман знак пажње, како би родитељи лакше опремили ђаке прваке за школу.

“Ово је и честитка значајног датума који остаје трајно урезан у сјећање. Желим да понесу најљепше успомене из обје школе и да им се родитељи осјете уважени од локалне заједнице. То чинимо кроз више мјера, међу којима су набавка уџбеника за ученике основних школа од петог до деветог разреда, као и помоћ ђацима чији су родитељи незапослени”, навео је Вукадиновић.

У Средњошколском центру Фоча ове године наставу ће похађати 515 ученика, осам мање него прошле године. У прве разреде уписано је 137 ђака.

Гиманзија ће имати два одјељења првих разреда, као и здравствена струка, и то по једно одјељење акушерских сестара и педијатријских сестара.

Такође, два одјељења првих разреда уписана су у угоститељство и туризам – по једно одјељење четвртог и трећег степена, односно угоститељских техничара и конобара.

У машинску школу, смјер аутомеханичар, у први резред уписано је осам ученика.

Настава је почела и у Богословији Светог Петра Дабробосанског на Велечеву. У пет разреда ове средње школе, знање ће ове године стицати 45 ђака.

У први разред уписано је 13 ученика – према потребама епархија Српске православне цркве.

ИВОР : СРНА

Поделите: