Search
Close this search box.

За 87 породица средства из програма стамбеног збрињавања

Породице погинулих бораца и ратних војних инвалида са подручја општине Фоча, њих 87, ускоро ће добити предвиђена средства из програма стамбеног збрињавања ових борачких категорија, истакнуто је данас након састанка министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијела Егића и начелника општине Милана Вукадиновића.

Егић је истакао да је више од четири милиона КМ обезбијеђено за стамбено збрињавање породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, те да ће Влада Српске усмјеравати средства према локалним заједницама које доставе коначне листе.

Он је навео да су договорили и програм запошљавања приправника, те подсјетио на пилот пројекат запошљавања ђеце погинуилих бораца у Бањалуци који је показао, како је рекао, поражавајући исход.

“Од 127 људи за посао у три области, које смо могли омогућити у складу са потребом тржишта рада, на разговор је дошло 54, а за посао се одлучило само четворо. То је за мене поражавајући исход”, рекао је Егић новинарима.

Он је додао да је општа перцепција да је много таквих људи на бироу, али да то није доказано пилот пројектом у Бањалуци.

Егић је додао да ће ресорно министарство размотрити и приједлоге из општине Фоча који пристигну на јавни позив за изградњу споменика.

“Задовољан сам и пројектом савјетовања, односно могућности да се пружи стручна помоћ борцима и РВИ који имају проблема у смислу ПТСП-а. Овај проблем смо мало занемарили, али смо у разговору са људима на терену увиђели да за тим има потребе”, рекао је Егић.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић рекао је да породице погинулих бораца и ратних војних инвалида са подручја ове локалне заједнице имају чему да се радују с обзиром на обећања да ће бити исплаћена средства за стамбено збрињавање ових категорија.

“Аплицираћемо за пројекте изградње спомен-обиљежја. Разговарали смо о освјетљењу спомен-собе палим борцима у Музеју Старе Херцеговине, поплочању трга и о градњи спомен-капеле коју је покренула мјесна Борачка организација Брусина и Годијено. Желимо нову спомен-капелу гђе ће бити плоча са именима палих бораца са тог краја”, навео је Вукадиновић.

Предсједник Удружења ратних војних инвалида /РВИ/ Фоча Драган Милановић похвалио је акцију Министарства која се односи на пружање стручне помоћи борачкој популацији у случају ПТСП-а.

“Вечерас ће бити предавање и наставићемо са том праксом и убудуће. Све више РВИ има психичке проблеме и ту смо да помогнемо”, нагласио је Милановић.

ИЗБОР: СРНА

Поделите: