Search
Close this search box.

Дјеца из Велике Хоче ускоро у Фочи, најављена подршка чуварима Космета

Срби у Ораховцу и Великој Хочи чувари су српског имена на Космету и општина Фоча ће на сваки начин настојати да им помогне у њиховој тешкој борби за опстанак, а за почетак ће угостити дјецу из тог метохијског краја, рекао је начелник Фоче Милан Вукадиновић након данашњег састанка са представницима Срба са Косова и Метохије.

Вукадиновић је угостио предсједника привременог органа општине Ораховац Александра Мицића и предсједника Удружења породица киднапованих и несталих са Косова и Метохије Негована Маврића из Велике Хоче.

Било је планирано да у Фочу данас дођу и дјеца из Културно-умјетничког друштва “Божидар Мицић” из Велике Хоче, али су административне баријере спријечиле братску посјету.

“Нисмо успели због бирократије и проблема са папирима, потребни су пасоши за децу.
Настојаћемо да неком другом приликом и радујемо се том сусрету и очекујемо да људи из Фоче дођу код нас и обиђу наше крајеве”, рекао је Мицић.

Он је захвалио начелнику Вукадиновићу што је одабрао баш ову општину и што их је позвао да буду гости Фоче.

Маврић је рекао да је дошао у своју Фочу, јер овдје има породицу – пријатеље, које је упознао у манастиру Светих архангела код Призрена.

“Овде смо захваљујући начелнику Фоче, који је омогућио да дођемо, да видимо шта можемо, не само у културном, него у сваком другом смислу, и са породицама овде које имају своје убијене, киднаповане, заточене, да успоставимо везу, јер иста нас судбина веже и најбоље се разумемо. Волео бих и да колеге одавде из Фоче које воде ове организације буду гости код нас у Великој Хочи”, рекао је Маврић.

Вукадиновић је истакао да су Ораховац и Велика Хоча чувари Космета, енклава која је опстала и остала на том простору упркос свакодневним притисцима.

“Одсјечени су од многих видова помоћи, покушавају их раселити, дужни смо да им помогнемо и да им прискочимо када је најтеже”, рекао је Вукадиновић.

Он је навео да ће се заједнички потрудити, ако је потребно иницирањем и неког вида међудржавног договора БиХ и Србије, да се дјеци са Космета обезбиједи прелаз границе, да би што прије могла доћи у Фочу и одржати заједнички концерт културно-умјетничких друштава.

Осим тога, најавио је и друге видове помоћи и сарадње.

“Општина Фоча ће наћи начин да помогне браћи у мјери у којој буде могла и да анимира друге општине и градове да заједничким напорима, прије свега финансијским, пробамо да урадимо неки заједнички пројекат у Ораховцу и Великој Хочи, као знак пажње, да знају да смо једно”, рекао је Вукадиновић.

Занимљиво је да је Фоча прије турског освајања носила назив Хоча, те да је вијековима, за вријеме Немањића, била у саставу исте државе као и Велика Хоча, односно у Рашкој.

И Хоча је тада, попут Велике Хоче, била позната по богатом виногорју, а заједничко им је и то да су оба ова мјеста настала на црквеној земљи.
Извор: СРНА

Поделите: