Search
Close this search box.

У Бањалуци презентован пројекат “Здраве заједнице у Босни и Херцеговини”

У Административном центру Владе Републике Српске у Бања Луци 28. 05. 2024. године одржана је конференција на којој је представљен пројекат “Здраве заједнице у Босни и Херцеговини”. Идеја пројекта који ће бити спроведен у 11 општина у Републици Српској, јесте да се у тим заједницама партнерски ради на програмима промоције здравља и превенције болести, те да у њима, осим здравствених радника и установа, учествује и друштвена заједница, као и грађани.

У оквиру овог пројекта, грађани ће достићи здравствену информисаност и повећати своје учешће у заговарању и активностима на промоцији здравља и превенцији болести у 25 локалних заједница на нивоу Босне и Херцеговине.

Пројекат ће у будућем периоду на локалном нивоу подразумијевати ангажман цјелокупне заједнице са циљем побољшања здравственог стања становништва у Републици Српској, активни рад на промоцији здравља и превенцији болести, те стварање окружења које утиче позитивно на здравље становништва.

Пројекат се спроводи у сарадњи Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и Федералног Министарства здравства, уз подршку Амбасаде Швајцарске и Института за популацију и развој.

На конференцији су присуствовали представници оба ентитетска Министарства здравља, представници Швајцарске амбасаде у БиХ, градоначелници и начелници локалних заједница које су изабране за учешће у пројекту и с којима су потписани меморандуми о сарадњи и партнерству, представници здравствених установа, Савеза општина и градова, невладиних организација итд.

 

Поделите: