Search
Close this search box.

Почиње градња Дома за стара лица у Миљевини

Градња Дома за стара лица у Миљевини код Фоче, коју ће са два и по милиона КМ финансирати општина, почеће ове седмице, а рок за завршетак радова је 365 радних дана, речено је данас у општини након потписивања уговора о градњи.

Уговор су потписали начелник општине Милан Вукадиновић и Слободан Сладоје, директор компаније “Униотек” из Источног Сарајева, која је у процедури јавне набавке одабрана за извођача радова.

Начелник Вукадиновић истиче да је ово капитални и један од најважнијих пројеката за ову локалну заједницу, с обзиром на то да општина тренутно, преко Центра за социјални рад, суфинансира смјештај око 30 лица у старачким домовима широм Републике Српске.

“Жеља нам је да у Дому за стара лица у Миљевини смјестимо око 60 корисника и да запослимо двадесетак људи. Сигуран сам да ћемо имати установу препознатљиву, не само у општини Фоча, него и на регионалном нивоу”, рекао је Вукадиновић.

Он је истакао да је ова инвестиција од посебног значаја за мјештане Миљевине.

“Становници Миљевине имаће многе бенефите од Дома за стара лица, прије свега у запослењу. Такође, самом градњом дома отвориће се нове преспективе и визије развоја Миљевине у којој у послијератном периоду није ништа битније изграђено”, навео је Вукадиновић.

Градња Дома за стара лица финансираће се из кредитног задужења општине.

Вукадиновић је подсјетио да је од момента када је дошао на мјесто начелника, општина успјела да врати више од четири милиона КМ кредитних средстава из претходног периода, што им је дало апсолутно право да ову капиталну инвестицију финансирају новим задужењем.

Он је рекао да ће упоредо са изградњом, тећи ће процес оснивања установе.

“Скупштина општине је донијела одређене оснивачке акте и наставићемо да спроводимо ту папиролошку процедуру паралелно са градњом. За 365 дана морају да буду завршени сви рокови, од градње до свих правних аката, који су неопходни да би ова установа могла да функционише под патронатом општине. Сигуран сам да ћемо у наредној години имати прве кориснике у нашој Јавној установи Дом за стара лица у Миљевини”, рекао је Вукадиновић.

Сладоје је најавио да ће у овој седмици почети градња објекта са три етаже бруто површине 2.600 метара квадратних, капацитета од 50 до 70 корисника.

“Објекат, пројектован према савременим стандардима, корисницима ће омогућити максималну удобност. Почетак градње је пет дана од данашњег потписа уговора, а рок за завршетак 365 радних дана. Не рачунамо кишне дане, вишу силу и непредвиђене радове”, рекао је Сладоје.

Општина је раније обезбиједила све неопходне сагласности и дозволе за градњу дома.

ИЗВОР : СРНА

Поделите: