Search
Close this search box.

Први пут бесплатни уџбеници за основце од петог до деветог разреда

Ученици основних школа од петог до деветог разреда у Фочи, њих 485, у наредној школској години добиће нове уџбенике, чију ће набавку први пут финансирати општина из буџетских средстава.

Уџбеници ће бити набављени посредством Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске и на вријеме достављени ђацима, истакнуто је на састанку начелника општине Милана Вукадиновића са директорима двије фочанске основне школе.

Уџбенике за прва четири разреда основне школе и одређене категорије ђака старијих разреда годинама у Републици Српској финансира Влада Српске.

Све више градова и општина у Српској из својих буџета финансирају набавку уџбеника за све основце од петог до деветог разреда, а у ред са њима од наредне школске године стаће и општина Фоча.

Директори обје основне школе упознали су се о новој одлуци Општинске управе и поздравили њено увођење.

“Први пут ће 289 ученика у нашој школи добити нове уџбенике, никада није оволики број ученика био заступљен, зато је то веома важно за ђаке и њихове родитеље”, рекла је директор Основне школе /ОШ/ “Свети Сава” Јелена Чанчар.

Директор ОШ “Веселин Маслеша” Владимир Ивановић рекао је да су обрадовани што ће 196 ученика те школе добити бесплатно уџбенике.

“Сви знамо да припремити дијете за школу није само купити му уџбенике, тако да ће ова помоћ бити вишеструко значајна”, навео је Ивановић.

Набавка уџбеника старијим основцима једна је у низу нових мјера пронаталитетне политике, коју спроводи општина Фоча.

Најбитније је, поручује начелник општине Милан Вукадиновић, да то неће бити само ове године-биће то редовна ставка у расходовној страни буџета за сваку наредну годину.

“Ријеч је о набавци потпуно нових уџбеника, тако да родитељи ђака могу путем ове субвенције да уштеде издвајања за те намјене, и да их пласирају гђе је потребније, а сигуран сам да у овим тренутним економским околностима имају много ставки. Стога је ово још једна у низу олакшица родитељима која ће постати добра и стална пракса”, рекао је Вукадиновић.

На састанку је договорено да локална управа финансира и одлазак на екскурзију за по два ученика деветих разреда из обје школе, као и два матуранта Средњошколског центра.

Подршка ће, као и до сада, бити пружена ђацима који путују на међуопштинска, републичка и државна такчмичења.

Укупна буџетска средства за пронаталитену политику у Фочи ове године су удвостручена и износе више од 260.000 КМ.

 

Све раније донесене мјере остају и даље на снази, поручују из локалне управе.

ИЗВОР : СРНА

Поделите: