Search
Close this search box.

Митрополит Хризостом почасни грађанин Фоче

Општина Фоча обиљежила је Дан општине – 9. мај, свечаном сједницом локалног парламента на којој су додијељене двије повеље општине – Дејану Бокоњићу и постхумно Петку Чанчару, те два признања почасног грађанина, Његовом високопреосвештенству митрополиту дабробосанском Хризостому и Славку Дуњићу.

Петко Чанчар преминуо је 15. марта ове године, а током политичке и правне каријере био је предсједник општине Фоча, народни посланик, министар правде и судија Врховног суда Републике Српске. Написао је више од 70 књига поезије, прозе, афоризама и епиграма.

Општина га је постхумно наградила за изузетан допринос у развоју и унапређењу локалне самоуправе и за рад и ђела од општег значаја и интереса за општину.

Повељу је добио и Дејан Бокоњић, декан Медицинског факултета у Фочи, за посебан допринос у развоју и унапређењу ове високошколске установе, као и за рад и ђела од значаја у области образовања.

Од 17 факултета и академија Универзитета у Источном Сарајеву, Медицински факултет у Фочи је најбројнији и на њему тренутно студира око 2.000 студената, од којих је више од 300 који студирају медицину и стоматологију на енглеском језику.

Студенти долазе из земаља региона, те из више од 20 земаља Европе и свијета.

Бокоњић је рекао да је дођела признања од града у којем живи већ 20 година за њега веома емотиван тренутак.

Он је истакао да су за његове резултате, остварене кроз двије велике професионалне љубави – педијатрију и Медицински факултет, заслужни сви претходници и колеге, поручујући да је ова награда и њихова.

“Медицински факултет је постао установа од великог значаја, не само за Фочу, већ и за Републику Српску и ова награда је за све нас, а посебно за мене, велика обавеза да и даље радимо на унапређењу ове локалне заједнице и регије, да будемо промотери развоја и нуклеус задржавања наших људи на овим просторима”, поручио је Бокоњић.

Он је најавио да ће бити настављен прилив страних студената и да ће се и даље ширити број земаља из којих долазе.

“Имамо у плану ове године сигурно још пет земаља из којих ће долазити студенти, међу њима је велики контингент студената из Грчке”, рекао је Бокоњић.

Признање почасног грађанина уручено је митрополиту Хризостому за изузетан допринос у обнови и изградњи вјерских објеката и духовности, као и за рад и ђела у разним областима стваралаштва од општег значаја и интереса за општину.

Освештање Храма Светог Саве, обнова Храма Светог Николе у Фочи и старе цркве на Лућу, изградња цркве у Јошаници, градња конака монашке келије у Челебићима и цркве у Заваиту, неки су од бројних радова на црквеним објектима на подручју општине Фоча који су завршени или су у току.

 

Митрополит Хризостом рекао је да је ово признање за њега велика част и још већа обавеза да се као митрополит још више укључи у живот општине Фоча, прије свега на пољу духовности.

Митрополит је истакао да Фоча има двије богословске школе – Факултет и Средњу богословску школу, те да је потребно још доста заједничког рада Цркве и локалне управе, да би се пребродила сва искушења.

“Фоча је добила срце и душу освећењем Храма Светог Саве насред Фоче, али и обнављањем Цркве Светог оца Николаја, које је трајало задње двије године, а сада ћемо те радове да осветимо, на Никољдан, 22. маја”, рекао је митрополит Хризостом.

Признање Почасни грађанин добио је и Славко Дуњић из Градишке за изузетан допринос у изградњи Цркве Свете Неђеље у свом завичају Заваиту код Фоче и хуманитарни рад од општег значаја и интереса за општину.

“Свака награда годи, а посебно ако долази из средине из које сте потекли. Ја сам овђе рођен, али не живим ту више од 50 година. Редовно долазим, а ова награда обавезује да још чешће долазим и да помогнем колико могу. Градња цркве на Заваиту добро напредује, набавили смо црквено звоно, данас идемо са великом радошћу да осветимо темеље”, рекао је Дуњић.

На свечаној сједници додијељене су и 24 захвалнице и 12 новчаних награда од по 500 КМ појединцима, установама и удружењима за допринос развоју локалне заједнице, међу којима су и најбољи студенти и ђаци.

Начелник општине Милан Вукадиновић честитао је суграђанима Дан општине и награђенима заслужено понесена признања.

Говорећи о капиталним инвестицијама, Вукадиновић је подсјетио да ће се ове године градити старачки дом у Миљевини, те да је у плану и градња привремене санитарне депоније, као и асфалтирање десет километара локалних путева.

Вукадиновић је истакао да је посебно поносан градњом зграде за младе брачне парове, која је у завршној фази.

“Желимо да збринемо 50 наших породица, да остану трајно овђе, да имају стамбену јединицу најјефтинију у Српској, по цијени од 1.350 метара????? по метру квадратном. Такође сам поносан што смо у протеклој години освештали Светосавски храм, завршили комплетан плато испред Храма и сада имамо још један трг у центру града, гђе ће се људи вјенчавати, крштавати, окупљати, једноставно, то ће бити мјесто саборности”, навео је Вукадиновић.

Он је напоменуо да су лоше путне комуникације “рак рана” општине и читаве регије, али да се са општинама из окружења, од Херцеговине, Црне Горе, Србије до Федерације БиХ , чији су начелници и представници данас присуствовали свечаној сједници, може направити заједнички искорак према владама да се магистрални и регионални путеви доведу у боље стање.

“Тиме бисмо убрзали развој привреде и туризма општине Фоча и читаве регије, од западне Србије, преко Сарајевско-романијског платоа, па све до Требиња, Херцег Новог и Дубровника”, рекао је Вукадиновић.

Свечаној сједници, између осталих, присуствовали су амбасадор Србије у БиХ Иван Тодоров, начелници и градоначелници више општина и градова из Српске и ФБиХ, те представници више побратимских општина и градова из Србије и Црне Горе.

ИЗВОР : СРНА

 

Поделите: