Search
Close this search box.

Срамна одлука Суда БиХ, зауставити даља понижавања жртава Јошанице

Уколико се заустави процес доказивања истине о злочину над 56 српских цивила у Јошаници на Никољдан 1992. године, фочанска удружења проистекла из Одбрамбено-отаџбинског рата спремна су на протестна окупљања пред Судом БиХ. Поручено је то из Фоче поводом одлуке Суда БиХ да одбије оптужницу против 13 припадника Армије БиХ за ратни злочин над недужним српским цивилима у Јошаници уз образложење да су „наведена мјеста била легитиман војни циљ“.

Одлука Суда БиХ у предмету Јошаница изазвала је огорчење и оштре осуде широм Српске. Најтеже је породицама жртава и преживјелим свједоцима који поручују да је Суд БиХ срамотном одлуком поново убио невино страдалу дјецу, жене и старце Јошанице.

Душанки Лаловић, која је тог Никољдана 1992. године једва преживјела звјерски напад више стотина припадника Армије БиХ на села и засеоке Горње Јошанице, јучерашњи дан и одлука Суда убиле су готово сваку наду да је и спора правда достижна.

-Мени је јуче поново освануо Никољдан. И послије тридесет година доживјела сам поново тај настрашнији дан који се десио у Фочи. Јуче је једна оловка поново убила дјецу Јошанице, жене које су спремале крсну славу, брачне парове, па и мене која сам тада имала 17 година. Срамота, једна велика срамота Суда БиХ да је 56 људи криво што је славило крсну славу. И сад смо ми један легитимни војни циљ. Очекујем од судског вијећа да ће поништити ову одлуку и да ћемо доћи до суђења-вапај је Лаловићеве.

Троје недужне дјеце-десетогодишња Драгана и седмогодишњи Дражен, двоипогоидшња Данка Тановић, 12 брачних парова, 21 жена, Раде Пљеваљчић од 90 година, за Суд БиХ су наводно легитимна војна мета. Невјерица и огорчење и у Борачкој организацији Фоче.

-Не можемо да вјерујемо да неко каже да је убијање дјеце и цивила у својим кућама и на крсној слави легитиман војни циљ. Легитиман војни циљ је регистрована војна јединица која је на неком изврашавану задатака, а све остало је манипулација-рекао је предсједник Скупштине Борачке организације Фоча, Љубиша Достић.

У Удружењу ратних војних инвалида Фоче категорични-одлука Суда БиХ је бестидно вријеђање жртава Јошанице.

-Јер имамо увјеравања да су судски вјештаци који су радили свој дио посла давали инструкције и рекли да није било легитимног војног циља-казао је предсједник Удружења, Драган Милановић.

Уколико у предмету Јошаница не дође до судског процеса и доказивања кривице починилаца у удружењима проистеклих из посљедњег рата спремни и на протестна окупљања.

-Усагласили смо се да ћемо предузимати све законом дозвољене радње, те да ћемо организовати и протесни скуп испред Тужилаштва и Суда БиХ-рекао је предсједник Општинске организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, Јанко Филиповић.

И начелник Фоче Милан Вукадиновић позвао је Суд БиХ да преписпита одлуку у предмету Јошаница.

-Тражимо да се судски процес обави онако како налажу закони ове државе. Ово не може проћи, јер овакав приступ Суда Бих не води ка помирењу народа у БиХ.  Само тражимо правду за жртве, не осуђујемо никога унапријед нити етикетирамо, само тражимо један фер и коректан приступ Суда БиХ-истакао је Вукадиновић.

У Фочи, ипак, очекују да ће жалба Тужилаштва БиХ на срамну одлуку Суда БиХ уродити плодом и да ће се коначно зауставити даља понижавања жртава Јошанице.

РАДИО ФОЧА

Поделите: