Search
Close this search box.

Чубриловић: Створени услови за финансирање градње пута према Шћепан пољу

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је данас у Фочи да су за финансирање изградње нове трасе пута Фоча-Шћепан Поље створене све претпоставке да Република Српска уђе у аранжман са Свјетском банком, која то прихвата.

Чубриловић је, након данашњег састанка у Фочи са шефом Канцеларије Свјетске банке за БиХ и Црну Гору Кристофером Шелдоном, начелником ове општине Миланом Вукадиновићем и вршиоцем дужности генералног директора “Путева Републике Српске” Миланом Дакићем, рекао да сада не би требало да буде никаквих застоја до коначног уговора о извођењу радова.

Он је у изјави новинарима на граничном прелазу на Шћепан Пољу, а након упознавања представника Свјетске банке о пројекту и обиласка магистралног пута са свим учесницима састанка, навео да ће у наредних неколико дана Министарство упутити Свјетској банци и званично писмо, као захтјев за реализацију овог пројекта.

“Уколико не би било непредвиђених ситуација, прије свега мислим на неке политичке одлуке, требало би да дођемо у наредних мјесец, два до коначног уговора о извођењу радова”, рекао је Чубриловић.

Он је подсјетио да су на почетној дионици, на првих пет и по километара, од Фоче до Копилова, у току радови које је Влада Српске почела прошле јесени сопственим средствима, те да је процјена да ће изградња новог пута до Шћепан Поља коштати 78 милиона евра.

“Овдје је потребна подршка моћне финансијске институције као што је Свјетска банка и они су расположени. Овај пројекат подржава и Европска банка за обнову и развој већ од 2012. године, али никако да се дође до коначних рјешења и мислим да ову прилику не би требало да испустимо, да сви будемо довољно посвећени да овај пројекат коначно доживи свјетлост дана кроз уговор о извођењу радова”, рекао је Чубриловић.

Он је додао да је више пута истицан значај овог пројекта, а прије свега се огледа у повезивању главних градова двије земље и повезивању привреда БиХ и Црне Горе и држава у окружењу.

Шеф Канцеларије Свјетске банке за БиХ и Црну Гору Кристофер Шелдон рекао је да ова финансијска институција припрема нови пројекат у области путева за БиХ, а да ће магистрални пут према Шћепан Пољу бити једна од његових главних компоненти.

Он је истакао да је ова траса веома значајна, а налази се у веома лошем стању.

“За сада чекамо да добијемо службени захтјев од власти и након тога у наредних шест, осам до 12 мјесеци радићемо на припреми пројекта заједно са осталим развојним партнерима”, рекао је Шелдон.

Он је додао да често пролази овим путем јер је шеф канцеларије и у Црној Гори.

“Природа је прелијепа, али је путу заиста потребна поправка”, рекао је Шелдон.

Домаћин састанка у Фочи, начелник општине Милан Вукадиновић рекао је да је ова комуникација од стратешког значаја, не само за Фочу, већ за Српску и БиХ.

“Иницирао сам да овај састанак прво буде формалног карактера у општини, а онда да дођемо до граничног прелаза. Захваљујем свим учесницима састанка који имају разумијевања да овај проблем буде ријешен. Виђели смо и почетне радове на дионици до Копилова који се изводе на адекватан начин и мислим да ћемо имати модерну саобраћајницу која ће допринијети развоју привреде и туризма општине Фоча”, рекао је Вукадиновић.

Он је додао да је разговарано и о одвајању пута према Тјентишту долином Сутјеске, који ће повезати рафтинг кампове на Дрини са Националним парком “Сутјеска”, те да је са “Путевима Српске” и Владом договорено да се ове године у комплету асфалтира локални рафтинг пут десном обалом Таре, односно преосталих 14,5 километара.

“Имамо обећање да ће ове године бити издвојена средства за ту путну комуникацију, да дефинитивно ријешимо проблем наших рафтера, чиме ћемо дати вјетар у леђа и Парку природе “Тара”. У наредним данима очекујемо уговор са Путевима Републике Српскеу вези са овом путном комуникацијом”, рекао је Вукадиновић.

Вукадиновић је подсјетио да су у току и радови на магистралном путу Фоча-Драгочава.

Вршилац дужности генералног директора “Путева Републике Српске” Милан Дакић рекао је да је ово предузеће, уз сагласност ресорног министарства, добило “зелено свјетло” да може издвојити до два милиона КМ да заједно са општином иде у пројекат асфалтирања рафтинг пута кроз кањон Таре, који се наслања на магистралу Фоча-Шћепан Поље.

“У току је реконструкција почетног дијела пута од Фоче према Шћепан Пољу у дужини од 5,6 километара, а на тај дио пута надовезаће се главни дио пројекта о којем смо данас упознали представнике Свјетске банке и са којим желимо заједно да уђемо у финансирање. То нам је основа да касније наставимо даље са овим пројектом у правцу Фоча-Тјентиште-Гацко, за који имамо потписан уговор у износу 36 милиона КМ и тај пројекат је у фази експропријације”, рекао је Дакић.

СРНА

Поделите: