Search
Close this search box.

У Фочи формиран центар за праћење ситуација због најављених обилних падавина

Општина Фоча приступила је свим активностима у вези са одбраном од могућих поплава, а надлежне службе у области заштите и спашавања на подручју ове локалне заједнице су у приправности, закључено је на састанку начелника Милана Вукадиновића и представника Цивилне заштите Републике Српске.

Управа цивилне заштите Републике Српске формирала је три центра – Фоча, Вишеград и Требиње из којих ће се пратити ситуација због најављених обилних падавина, а тиме и ризика од поплава.

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић. рекао је да ће у центру у Фочи бити он и начелник Подручног одјељења Соколац Жељка Ковачевић.

Новитовић је поновио да је важно да упозорење сви схвате озбиљно, како локалне заједнице и институције, тако и сами грађани.

Републичка управа цивилне заштите, према плану одбране од поплава који је усвојила Влада Републике Српске, наредила је локалним заједницама да прочисте ризичне канале, бујичне потоке, ангажују људство и постојећу или додатну механизацију из приватног сектора због најављених обилних падавина, а тиме и ризика од поплава.

Начелник општине Милан Вукадиновић појаснио је да су од ХЕ “Мратиње” добили писани одговор да тренутно не постоји бојазан од плавног таласа. Такође, апеловао је да грађани уклоне своја материјална добра у близини приобалних подручја и да штите своју имовину.

Водостај ријека на подручју Фоче је нормалном и очекиваном нивоу за ово доба године, а падавине су умјерене. У Црној Гори падавине су интензивније па се очекује брже пуњење акумулације, међутим, за сада је све у жељеним оквирима, а службе Цивилне заштите су у приправности.

Републички хидрометеоролошки завод издао је упозорење да се ове седмице очекују обилне падавине, на југу и обилније.

 

Поделите: