Search
Close this search box.

„Зима у Фочи“: Два мјесеца културе, забаве и традиције

Ове зиме неће се морати нигдје из Фоче. Локална управа заједно са општинским установама и организацијама осмислила је квалитетан програм „Зиме у Фочи“ која је почела историјом и културом, а наставља са интересантним манифестацијама. Биће и забаве, духовности, крeативности, празничних чаролија, богатог насљеђа, традиције, обичаја, народних игара и пјесама.

Дјеци неће бити досадно, одраслима неће бити тешко, а сви ми провешћемо заједно много квалитетно испуњеног времена. Овако у Организацоном одбору „Зиме у Фочи“ описују новогодишње и божићне свечаности на ушћу Ћехотине у Дрину.

-Можемо рећи да је ово традиоционална манифестација, коју смо већ отворили занимљивим предавањем, наставили представом, а идемо у још занимљивије садржаје. Карактеристика је што смо сви укључени, и што је врло садржајно богата. Од духовних свечаности, културних, забавних, празничних момената и садржаја. Децембар и јануар, мјесеци су када се сви окупљамо, заједничаримо, дани су радости, те је наше опредјељење да направимо садржаје који ће нас сабирати. Циљ је да је Фоча мјесто гдје ћемо сви уживати, те да та радост буде институционализована-рекла је за Радио Фочу члан Организационог одбора Весна Рашевић.

Пред Фочацима је наредних дана петодневни Новогодишњи сајам креативаца-традиционални својеврсни спој маштовитости и релаксације, духовно вече у Храму Светог Саве у Фочи, на којој ће се подсјетити на божићне обичаје и свете тајне. Најмлађи ће у сусрет Светом Николи бити обрадовани пакетићима, док ће старији љубитељи спорта имати прилику да уживају у новогодишњем турниру у фудбалу. До краја децембра преплитаће се и култура, традиција, забава, гдје ће свако наћи нешто за себе. Све то на нивоу којим се може подичити.

-Најмлађи суграђани су нам ове године и најактивнији, приредиће нам манифестације у духу празника, чаролије, божићне и новогодишње, занимљиве вашаре. Изложбе и други културни садржаји углавном су везани ове године за занимљиве и важне датуме како из општине, тако и укупне историје. Духовне свечаности су бројне, од духовних вечери, до светосавских и светоникољданских. Општина Фоча ће уприличити и додјелу пакетића у Храму Светог Саве у сусрет Светом Николи за сву дјецу од прве до седме године, уз одговарајући програм-навела је Рашевићева.

Организованог дочека Нове године на градском тргу ове године биће у нешто скромнијој атмосфери, али ће зато Фочаци и њихови гости за Православну нову годину имати богат програм у центру града.

Пијукање је, традиционално, резервисано за 5. јануар у Храму Светог Саве, бадњаци за 6. јануар, а на Божић 7. јануара у Светосавском храму ломиће се божићна чесница.

Свечано ће бити и за Дан Републике. У вечерњим сатима 9. јануара Фочаци ће уживати у инструменту који је код Срба очувао оно што историја није забиљежила. Пјеваће се уз гусле, које су поред српског кола и славе на Унесковој листи нематеријалног културног насљеђа.

-Сви ћемо допринијети и потрудити се да ова „Зима у Фочи“ буде незаборавна. Очекујемо да ће празнике употпунити и снијег. Оно што је сигурно да ће за најмлађе и ове године на градском тргу бити постављено клизалиште са пратећим садржајима, тако да ће све личити на један мали зимзоград-рекла је Рашевићева.

За Богојављење ће се у Фочи пливати на двије локације, у Миљевини и код Градског стадиона. Услиједиће и бројне светосавске активности. Завршница Зиме у Фочи резервисана је, као и раније, за традиционалну манифестацију „Избор спортисте године“. У Организационом одбору јасни – богат програм је пред суграђанима, готово два мјесеца. И поручују: Добродошлица свима!

 

РАДИО ФОЧА

Поделите: