Search
Close this search box.

Демобилисани борци потписали уговоре о самозапошљавању

Деведесет три фочанска демобилисана борца и ратна војна инвалида потписали су уговоре којим добијају по 10.000 КМ за покретање дјелатности у оквиру пројекта “Заједно до посла” који реализује Завод за запошљавање Републике Српске. Ове године у Фочи су путем свих програма које реализује Завод, а финансира Влада РС, одобрена средства у вриједности 1,9 милиона марака за запошљавање 229 лица.

Од добијеног новца демобилисани борац Веселин Матовић планира да прошири малињак на имању у Заваиту.

-Тренутно имам малињак од два дунума, рачунам да проширим на шест дунума. Планирам да узмем садни материјал у Србији, одређену врсту полке. Ово ми је главна спона и помоћ породици, сви смо тренутно укључени-рекао је Матовић.

И демобилисани борац Споменко Павловић активно се бави воћарством. Кроз одобрена средства од Завода намјерава да прошири постојеће капацитете и унаприједи производњу.

-Највише узгајам јабуку и крушку, а размишљао сам да кроз овај програм покренем фирму „Златни делишес“, пошто успјешно до сада узгајам органски јабуку. Село ми је Мазоче, лијепа висина, услови за узгој одлични-рекао је Павловић.

Директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић рекао је да је Влада Српске обезбиједила додатна средства како би сви демобилисани борци који испуњавају услове били обухваћени пројектом „Заједно до посла“. Навео је да је Фоча, поред Невесиња, општина која годинама повлачи највише средстава кроз Владине програме запошљавања и самозапошљавања.

-Сигуран сам да ће ова средства помоћи демобилисаним борцима у Фочи да ријеше питање запослења што до сада нису могли. Укупно смо у Фочу у овој години пласирали готово 1,9 милиона марака за запошљавање 229 незапослених, што је отприлике негдје око 10 одсто од укупног броја незапослених у Фочи-навео је Вујичић.

Начелник Фоче Милан Вукадиновић навео је да, поред Владе Српске и Завода за запошљавање који улажу напоре за запошљавање борачких категорија, и локална управа отворена за сваки вид подршке и помоћи тој популацији.

-У прошлој години смо ишли са јавним позивом за набавку сточног фонда и одређен дио демобилисаних бораца успјели смо да помогнемо. Такве иницијалне пакете наставићемо и ове године, кроз сличан или други вид помоћи. Позивам све демобилисане борце да се обрате за помоћ и подршку у оном обиму у којем је општина у могућности за помоћ. Врата су им увијек отворена-истакао је Вукадиновић.

У Фочи је укупно у овој години 160 лица из борачких категорија добило шансу за запошљавање, самозапошљавање и приправнички стаж.

Поделите: