Search
Close this search box.

Стигли најбољи рафтери свијета, са одушевљењем ишчекују да завеслају Таром

Заставе Јапана, Монголије, Казахстана, Индонезије, Аустралије, Костарике, Бразила и још 15 земаља украсиле су вечерас улице Фоче и главни градски трг на дочеку учесника Свјетског првенства у рафтингу.

Распјевани и разиграни рафтери донијели су у Фочу ритмове са свих свјетских меридијана, пред одлучујуће такмичење у спусту ријеком Таром, након којег ће се знати која ће земља освојити титулу шампиона свијета у овом необичном спорту.

Директор Свјетског првенства Александар Пастир каже да су учесници одушевљени гостопримством у Фочи и да није уобичајено да општина, рафтери и привредници изађу у сусрет и обезбиједе смјештај, исхрану и остале услове.

Он је истакао да ће спуст на Тари одлучити укупног побједника, јер носи највише бодова 400. Веслаће се од Брштановице до Шћепан Поља на стази дугој 16 километара са великим бројем изузетно захтјевних букова.

„Тара заслужује да буде на мапи свјетских ријека што се тиче спорта- када је у питању туризам она то већ јесте. Овом комбинацијом Врбаса и Таре доказали смо да можемо да оргaнизујемо Свјетско првенство и то други пут, тако да сваки наредни пут када одлучимо да се кандидујемо нико нам неће моћи парирати“, рекао је Пастир.

Рафтинг кампови у Фочи обезбиједили су смјештај и исхрану за све учеснике.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић истакао је да је Бањалука на импресиван начин одрадила свој дио посла, а да ће се Фоча потрудити да је прати у томе.

„Мислим да ћемо бити добри домаћини и да ћемо, заједно са нашим рафтинг клубовима, Фочу представити у најбољем свјетлу, да промовишемо рафтинг ријеком Таром, Национални парк „Сутјеску“, Пјешчане пирамиде и све што Фоча нуди“, рекао је Вукадиновић.

На Свјетском првенству у рафтингу наступа 61 тим из 22 државе.

Поделите: