Search
Close this search box.

Вукадиновић и Ђорђевић о путу према Тјентишту и улагањима у туризам

Амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић разговарао је данас у Фочи са начелником општине Миланом Вукадиновићем о туристичким потенцијалима ове локалне заједнице и могућностима заједничких улагања.

Амбасадор Ђорђевић након састанка је рекао новинарима да су, између осталог, разговарали и о инфраструктурним пројектима за које је Србија издвојила одређена средства, попут планиране градње нове трасе магистралног пута Фоча-Тјентиште.

“Ово су прелепи крајеви, поготово подручје према Тјентишту и Зеленгора са језерима, па смо разговарали о томе шта је то чиме бисмо у будућности заједнички могли да помогнемо развој општине, прије свега по питању туризма. Све мање је лепе природе, а овде је природа аутентична, сачувана је. Они ће урадити пројекте, који ће бити прослијеђени на одговарајућа места и уколико се буде нашла нека могућност да се помогне на било који начин, без сумње помоћи ће се развоју пројеката, а потенцијали за развој туризма у општини Фоча су заиста велики”, рекао је Ђорђевић.

Начелник општине Милан Вукадиновић каже да је амбасадора Ђорђевића упознао да је Фоча са Националним парком “Сутјеска” и будућим Парком природе “Тара” огроман туристички потенцијал.

“Оно што нам недостаје свакако је инфраструктура и сигуран сам да ће Србија на том плану наставити да помаже. Већ су обезбиједили одређена средства за путну комуникацију према Тјентишту и мислим да ће та средства у будућем периоду бити утрошена да бисмо могли да развијамо туристичку инфраструктуру”, рекао је Вукадиновић.

Он је подсјетио да велики број студената из Србије студира у Фочи, као и да професори и љекари из Србије пружају стручну помоћ овдашњој Универзитетској болници и Медицинском факултету.

“Сигуран сам да ће амбсадор пренијети на праве адресе све ове наше потребе и да ћемо заједничким напорима успјети да унаприједимо не само туризам, него комплетну привредну и сву осталу инфраструктуру на подручју наше општине”, навео је Вукадиновић.

Србија је 2018. године издвојила пет милиона марака за пројектовање и почетак градње нове трасе од Фоче до Тјентишта дужине око 11 километара, као везе Херцеговине са остатком Српске и Србијом, и то долином ријеке Сутјеске, који би замијенио постојећу уску, кривудаву и изузетно опасну дионицу преко превоја Пријеђел и који би се наслањао на нови пут од Фоче према Шћепан Пољу.

На утрошак новца из Србије и на почетак градње оба ова путна правца, који би били повезани мостом на ријеци Дрини, а који су веома важни не само за Фочу, већ и за цијелу Српску и БиХ, и даље се чека.

Како су раније рекли у Путевима Српске и ресорном министарству, у току су процедуре у вези са израдом идејног пројекта за шта су средства обезбијеђена.

Извор: Радио Фоча.

Поделите: