Search
Close this search box.

Грађани изабрали најбоље “мале пројекте”

Грађани Фоче изабрали су пројектни приједлог “Здрава општина” Удружења дијабетичара да се финансира из пројекта „Партиципативно буџетирање”, а уз овај финансираће се још два пројектна приједлога, који су се по броју гласова пласирали на друго и треће мјесто.

У избору је учествовало 15 пројектних приједлога мјесних заједница, удружења грађана, школа, заједница етажних власника.

Гласало је укупно 2.848 пунољетних грађана Фоче, а побједнички приједлог, чија је вриједност 8.354 КМ, добио је 629 гласова.

Предсједник општинског Удружења дијабетичара Ана Владичић каже да су грађани препознали да је здравље најбитније.

Она је појаснила да пројекат подразумијева бољу контролу шећерне болести и то мјерењем нивоа шећера у крви, обичног и тромјесечног, што ће бити организовано у више мјесних заједница.

Уз побједнички, финансираће се и пројектни приједлог који се пласирао на друго мјесто „Поправка ограде гробља у мјесној заједници Цапе-Устиколина“, чија је вриједност 6.000 КМ, а суфинансираће се и трећепласирани приједлог „Санација фасаде у Крајишкој 18“.

Међу приједлозима, који су овога пута остали “испод црте”, али који ће се вјероватно наћи у неком од општинских програма, су изградња и уређење дјечијих и одбојкашких игралишта, паркова, споменика, плажа, друштвених домова широм општине Фоча.

Начелник општине Милан Вукадиновић истакао је да су сви који су учествовали са својим приједлозима побједници и да ће општина наћи могућност да финансијски подржи и преосталих 12 пројеката.

„То нам је путоказ и смјерница шта грађани сматрају да су приоритети и општина ће се тиме водити при одређеним издвајањима. Наравно, не можемо рећи да ће сви проблеми бити ријешени одмах, али смо добили смјерници грађана који су то проблеми који се морају рјшавати“, рекао је Вукадиновић.

Буџет пројекта „Партиципативно буџетирање” за општину Фоча, гдје се први пут примјењује, је 20.000, а у једнаким омјерима финансирају га локална управа и Међународна организација за миграције ИОМ.

Пројекат спроводи Удружење изборних званичника у БиХ, а њихови представници истичу да је Фоча, по броју грађана који су учествовали у гласању, најбољи примјер у посљедњих неколико година.

Анела Чавдар из овог удружења наводи да су ове године Фочаци у далеко највећем броју учествовали, како у писању пројеката, тако и у гласању.

„Само на гласање је изашло 2.848 гласача, што нисмо имали у четири општине. Посебно су активни млади, али су и старији дали допринос оваквом статистичком успјеху у Фочи“, рекла је Чавдар.

Она је напоменула да је важно да је побиједио пројекат који служи комплетном становништву општине, а чији је циљ едукација грађана, превенција и унапређење квалитета обољелих од дијабетеса.

ИЗВОР: Радио Фоча

Поделите: