Search
Close this search box.

Уз финансијску подршку Европске уније унапређена сарадња општинских служби заштите и спасавања Фоче и Плужина

У оквиру пројекта прекограничне сарадње “Туризам, Адреналин и Рафтинг Авантура (Т.А.Р.А.)” током септембра и октобра 2021. године организоване су четири показне вјежбе спасавања на подручју Националног парка “Сутјеска” (Општина Фоча) и Парка природе “Пива” (Општина Плужине). Вјежбе су органзоване са циљем унапређења сарадње и координације служби заштите и спасавања из двије општине како би се допринело већој безбједности туриста који посјећују ово прекогранично подручје.
Службе од значаја за заштиту и спасавање Општина Плужине и Фоча су кроз прву показну вјежбу “Маглић 2021”, одржану на Пријевору, НП Сутјеска, одрадиле евакуацију повређених из моторног путничког возила и спасавање повређеног планинара. Наредна вјежба спасавања “Хрчавка 2021”, организована је у кањону Хрчавке гдје је одрађен сценарио спасавања повријеђеног туристе током кањонинга.

Наредне двије вјежбе одржане су на подручју Парка природе “Пива”. Показна вјежба “Пивско језеро 2021” одађена је по сценарију саобраћајне несреће са два повријеђена у којој се због тежих повреда једног од повређених из моторног путничког возила морало сјећи кров возила и врата како би се безбједно могао предати екипи Опште болнице из Плужина. Током завршне вјежбе “ТАРА 2021″ симулиран је пожар на моторном путничком возилу, који се проширио на околно ниско растиње и на неприступачан терен.
Током одржавања вјежби спасавања припадници Службе спасавања из Плужина, Цивилне заштите из Фоче, Територаијалне ватрогасне јединице из Фоче, екипе хитне помоћи и Опште болнице из обје општине показали су висок ниво оспособљености. Повезивање спасилачких служби, опремање и јачање њихових капацитета посебно ће допринијети већој безбједности туриста што је и један је од циљева пројекта.

Пројекат “Туризам, Адреналин и Рафтинг Авантура (Т.А.Р.А.)” спроводе општине Плужине и Фоча, у сарадњи са Парком природе „Пива“ и Туристичком организацијом Општине Фоча, а финансира га Европска унија у оквиру Програма прекограничне сарадње БиХ-ЦГ. Циљ пројекта је развој и промоција прекограничног подручја као јединствене дестинације за активни туризам. Реализација је почела 1. децембра 2019. и трајаће двије године, до краја новембра 2021. године.

[Best_Wordpress_Gallery id=”19″ gal_title=”saradnja opštinskih službi zaštite”]

 

Поделите: