Search
Close this search box.

Одржан шести координациони састанак служби спасавања из Фоче и Плужина

Општине Фоча (БиХ) и Плужине (Црна Гора) су у понедељак 13.09.2021. године, у оквиру пројекта ”Туризам, Адреналин и Рафтинг Авантура (Т.А.Р.А)” подржаног од стране Европске уније, организовале шести по реду координациони састанак за припаднике својих служби спасавања (цивилне заштите, полиције, здравствених установа, ватрогасних служби и удружења, служби заштите и спашавања, ГСС-а). Циљ састанка је био динамика организације заједничких вјежби спасавања и дискусија о логистичким детаљима.

Циљ организовања заједничких вјежби спасавања је допринос појачаној сигурности у пограничном подручју и ефикаснијем повезивању тимова служби спасавања, чиме ће бити упостављена ближа сарадња спасилачких служби из обје општине.
Током састанка су прецизирани тачни датуми и локалитети на којима ће се одржати поменуте вјежбе на 4 локације у прекограничном подручју и то вјежбе на Маглићу и у кањону Хрчавке на простору општине Фоча, као и у кањону ријеке Таре и у Пивском језеру на подручју општине Плужине. Вјежбе спасавања ће допринијети успјешнијем и ефикаснијем одговору током спасилачких активности. Након одржаних вјежби спасавања биће развијен и протокол активности по којем ће се поступати током акција спасавања.

Састанак је организован у оквиру пројекта прекограничне сарадње ”Туризам, Адреналин и Рафтинг Авантура (Т.А.Р.А)” који спроводе општине Плужине (ЦГ) и Фоча (БиХ) у сарадњи са Парком природе „Пива“ и Туристичком организацијом Општине Фоча, а финансира га Европска унија у износу од 499.654,00 евра у оквиру Програма прекограничне сарадње БиХ-Црна Гора. Циљ пројекта је развој и промоција прекограничног подручја ове двије општине, као јединствене туристичке дестинације за активни туризам.

Реализација пројекта је почела 1. децембра 2019. и трајаће двије године, до краја новембра 2021. године.

[Best_Wordpress_Gallery id=”16″ gal_title=”Održan šesti koordinacioni sastanak”]

Поделите: