Search
Close this search box.

Одржан састанак Форума прекограничне сарадње Плужина и Фоче

Данас је у Плужинама уз подршку Европске уније одржан први састанак Форума прекограничне сарадње између општине Плужине и општине Фоча у оквиру пројекта „Туризам, Адреналин и Рафтинг Авантура (Т.А.Р.А.)“. Састанку су присуствовали предсједник Општине Плужине, начелник Општине Фоча, пружаоци услуга у туризму и угоститељству из обје општине, као и представници Парка природе „Пива“ и Туристичке Организације Општине Фоча.

На састанку се дискутовало о досадашњим резултатима пројекта, као и о будућим планираним активностима. Акценат је стављен на организацију фестивала у Плужинама и Фочи, који нису одржани 2020. године како је и планирано услед пандемије корона вируса. Први фестивал/концерт је заказан за 24. јул 2021. године у Плужинама и учесницима Форума је детаљно представљен план и програм. Такође, дискутована је и организација ФАМ трипа који ће бити одржан у јулу 2021. године, као и уређење пећина у обје општине за туристичку валоризацију. Свој допринос дискусији дали су и представници сеоских домаћинстава, који ће у наредном периоду бити подржани кроз пројекат у циљу пружања туристичких услуга и повезивања са туристичким оператерима.
Форум, као институцинално тело, је успостављен 2009. године када је и покренута сарадња између двије општине у области развоја туризма. Форумом ко-председавају предсједници општина а окупља око 40 кључних актера из ове области: представнике јавног, приватног сектора и невладиних организација.

Организација Форума је једна од активности пројекта „Туризам, Адреналин и Рафтинг Авантура (Т.А.Р.А.)“ који спроводе Општине Плужине и Фоча у сарадњи са Парком природе „Пива“ и Туристичком Организацијом Општине Фоча, а финаснира га Европска унија у Босни и Херцеговини у оквиру Програма прекограничне сарадње ЦБЦ БиХ – ЦГ.
Циљ пројекта је развој и промоција прекограничног подручја као јединствене дестинације за активни туризам.
Реализација је почела 1. децембра 2019. и трајаће двије године, до краја новембра 2021. године.

[Best_Wordpress_Gallery id=”7″ gal_title=”Održan sastanak Foruma prekogranične saradnje Plužina i Foče”]

Поделите: