Search
Close this search box.

Израђена студија истраживања спелеолошких објеката на подручју општина Плужине и Фоча

У оквиру пројектних активности, чланови Планинарско-спелеолошког друштва Вучја стопа из Фоче ангажовани су за спелеолошка истраживања у двије општине с циљем промовисања спелеологије као туристичке понуде те израде приједлога за уређење по једне пећине у туристичке сврхе у свакој општини.

Током ангажмана, чланови ПСД Вучја стопа истражили су укупно 6 спелеолошких објеката на подручју обје општине, топографски исцртали пећинске канале као и детаљно описали спелеолошке објекте. Урадјени су и приједлози уредјења по једне пећине у општинама Фоча и Плужине и представљени су у студији.

На подручју општине Фоча по први пут истражена је пећина Мала Кутлача чији канали су укупне дужине 503 метра. Пећина обилује разним формама пећинског накита и приједлог за уређење је управо ова пећина која ће одушевити бројне посјетиоце. Специфична је по пећинским стубовима од којих је највиши 3,6 метара.

На подручју општине Плужине истражен је, између осталих, прави спелеолошки феномен ових подручја, пећина Ђокова леденица. Пећина је специфична по великим количинама леда који је широк преко 25 метара, а висок и до 10 метара. Лед у пећини дугачак је 50 метара и на њему се формиране разне форме леденог пећинског накита. Овакве пећине се могу видјети у много вишим подручјима као што су Алпи. Оно што би додатно донијело на атрактивности ове пећине јесте висећи мост којим би се силазило на други ниво, што до сад посјетиоци нису имали могућност.

Студија:

Студија истраживања спелеолошких објеката на подручју општина Плужине и Фоча

Поделите: