Search
Close this search box.

Договорена велика акција чишћења општине, за викенд садња бијелог јасена

Локална управа са омладинским и удружењима грађана који се баве заштитом животне средине покренуће велику еколошку акцију чишћења и уређења свих дијелова општине Фоча, речено је на састанку начелника општине Фоча Милана Вукадиновића са представницима ових организација. Договорена је и садња 100 садница дрвећа у оквиру акције „Посади свој хлад“.

Прве саднице бијелог јасена биће засађене за викенд, након чега ће почети већа акција уклањања отпада на подручју општине Фоча.

-Састанак сам сазвао како бисмо договорили акцију чишћења општине, ријечних корита, излетишта и да пошаљемо поруку да се овдје може направити позитивна и добра прича. Кренули смо са прањем улица у градским и приградским насељима, а покренућемо и велику акцију уређења корита Ћехотине-рекао је начелник општине Фоча Милан Вукадиновић.

У Омладинском покрету Фоча који је задужен за садњу бијелог јасена истичу да ће саднице бити засађене уз обале ријеке Ћехотине и у насељима Миљевина, Брод на Дрини и Драгочава.

-Дуги низ година учествујемо у еколошким активностима и шаљемо поруке о важности очувања околине. Драго нам је да је начелник општине окупио све организације које имају исти циљ, а које су у ранијем периоду имале засебне активности. Желимо да пошаљемо поруку да заједно можемо да урадимо много и најбоље за локалну заједницу. За викенд ћемо кренути са акцијом „Посади свој хлад“, сљедећег викенда је чишћење корита ријеке Ћехотине, а затим планирамо сваке седмице до љета да имамо неку еколошку активност- рекао је предсједник Омладинског покрета Фоча Младен Мандић.

На подручју насеља Миљевина носилац еколошких активности биће недавно основано Удружење грађана „Миљевина“.

-Добићемо саднице које ћемо заједно са омладином из Миљевине највјероватније у суботу засадити. Много нам значи подршка Општине, јер је Миљевина годинама била запостављена-рекао је предсједник Удружења Ранко Елез.

Уз омладину допринос очувању животне средине и подизању еколошке свијести пружиће и фочанско Спортско-риболовно друштво „Младица“.

-Прошле године планирали смо акцију чишћења корита ријека, али нас је пандемија вируса корона успорила у активностима. Захваљујући данашњем састанку у сарадњи са Општином и осталим удружењима потрудићемо се да очистимо обале и корита ријека. Желимо свима да скренемо пажњу да требамо да водимо рачуна о нашој околини, прво лично ми, па затим комунална полиција и остале институције-рекао је члан Друштва Миљан Малиш.

Из Удружења грађана „Бјелава“ упозоравају да је важно да грађани препознају значај заштите животне средине и да за собом не остављају отпад, како се ружне слике не би понављале.

-Удружење Бјелава у сарадњи са Општином почело је чишћење обала ријеке Ћехотине, а сад је договорена и садња дрвећа. Наставићемо чишћење кад временски услови буду дозвољавали. Важно нам је да пошаљемо поруку да смо сви јединствени и да желимо да имамо здраву животну околину, јер ако не подигнемо еколошку свијест једним чишћењем ништа нисмо урадили – рекао је предсједник Удружења Јован Дракул.

На еколошки проблем у Фочи међу првима указао је Љубомир Тодовић, који је раније самоиницијативно у насељу Драгочава прикупио око 300 врећа смећа са обале Ћехотине.

-Надам се да ће договорена акција имати велики одзив и да ће у будуће бити стална. Не само овог прољећа, већ сваке године. Да подигнемо еколошку свијест грађана и да не загађујемо природу- рекао је Тодовић.

Учесници скупа позвали су грађане да им се придруже и својим ангажовањем допринесу љепшем изгледу Фоче.

Поделите: