Search
Close this search box.

Усвојен Програм рада начелника за 2021.годину

Програм рада начелника општине Фоча за 2021.годину у чијем фокусу је очување стабилног буџета, отплата ранијих кредитних задужења, како би се у наредном периоду планирали стратешки правци развоја локалне заједнице и нове капиталне инвестиције, усвојили су касно синоћ одборници локалног парламента. Начелник општине Милан Вукадиновић истакао је да ће се залагати за законитост и транспарентност рада локалне управе и расподјеле буџетских средстава, водећи рачуна о свим категоријама.

Међу приоритетима за наредни период Вукадиновић је истакао пројекат реконструкције водоводне мреже у Миљевини, рјешевање проблема замућења воде на локалитету Лучка Врела, уређење постојеће депоније и дугорочно рјешавање проблема одлагања смећа и прераде отпада, те финализацију пројекта обалоутврда.

-Из грантовских средстава реконструисаће се секундарна водоводна мрежа у Миљевини, чиме ће се трајно ријешити водоснабдијевање тог насеља. У оквиру остатка грантовских средстава настојаћемо да ријешимо горући проблем, замућење воде на изворишту Лучка Врела. Сагласан сам да у буџету нису предвиђена довољна средства за рјешавања проблема депоније, чим се изнађе квалитетно и право рјешење тог проблема, говорићемо о томе у парламенту-рекао је Вукадиновић.

Према његовим ријечима, Општина Фоча ће пружити сву подршку најављеном почетку припремних радова на великом пројекту изградње хидроелектране Бук Бијела, радити на стварању услова уа функционисање пословне зоне Ливаде, боље функционисање индустрисјке зоне Брод на Дрини, а у сарадњи са Каритасом наставити подршку погону текстила „Мраз“ на Велечеву у отварању нових радних мјеста и проширењу капацитета.

-Индустријска зона Брод на Дрини заслужује да се уреди на много бољи начин, ријешена је електроинфраструктура , међутим мора се уредити путна инфраструктура, расвјета, те интезивирати сарадња са привредницима у зони и у цијелој општини-навео је начелник Фоче.

Вукадиновић је нагласио да ће настојати да се у Фочи створи повољан пословни и привредни амбијент који ће привући инвеститоре, како из РС и БиХ, тако и из Србије и региона да улажу на простор Фоче. Разговори са потенцијалним инвеститорима већ су обављени, навео је Вукадиновић.

-У једном од разговора са инвеститорима, човјек је тражио пет хектара земљишта како би овдје отворио погон, односно слободну царинску зону. Ја вас све позивам да заједно изнађемо то земљиште и ако то реализујемо доводим инвеститора са својим стратешким плановима-истакао је он.

Вукадиновић је рекао да ће се наставити пројекат прекограничне сарадње са Плужинама, који подржава Европска унија и додао да ће општина подржати развојне пројекте у НП „Сутјеска“, рафтинг туризам кроз одржавање пута десном обалом Таре, док ће се на основу новог Правилника за подстицаје у пољопривреди наставити подршка развоју пољопривреде, воћарства, пчеларства, ратарске и сточарске производње.

Говорећи о инфраструктурним пројектима за наредни период, начелник општине издвојио је асфалтирање пута од центра града до аутобуске станице које ће бити реализовано у сарадњи са предузећем „Путеви Српске“, наставак реконструкције и асфалтирања локалних категорисаних и некатегерисаних путева, завршетак радова и уређење паркинг простора код Универзитетске болнице, изградњу зграде за младе брачне парове у насељу Доње Поље, старачког дома у Миљевини, те проширење капацитета Студентског дома у Фочи.

-У току су активности у насељу Доље Поље за изградњу за младе брачне парове, кадрова два факултета у Фочи и вишечлане породице, уређење шеталишта и спортског игралишта у том насељу. Тренутно радим на изналажењу локације у Миљевини коју можемо да претворимо у старачки дом-рекао је Вукадиновић.

Вукадиновић је навео да планираним програмом неће бити заборављени ни демобилисани борци, вишечлане породице, социјалне категорије, омладинско организовање, образовање и спорт.

Опозициони одборници сматрају да је програм рада начелника непроводив у овој години у којој се наставља епидемија вируса корона , а која је директно утицала на смањење прихода готово у свим областима. Сматрају да је буџет за ову годину већ потрошен, те да није реално очекивати испуњење најављених пројеката.

Навели су да програм рада начелника није ни конкретан ни реалан, већ да је састављен од ранијих предизборних обећања. Критиковали су ранија милионска улагања у реконструкцију водовода, док, како су навели, грађани Фоче чим падне прва киша имају замућену воду која није за пиће. Указали су на лошу путну инфраструктуру, неуређене и прљаве обале ријека, недостатак паркинг простора у граду.

Међу најгласнијим критичарима из опозиционих редова био је СДС-ов Огњен Бодирога. Осим критика извршној власти упутио је више приједлога.

-Програм рада начелника је одлично написан, само има један проблем-пара нема. Мора се пратити стање изнад општине Фоча, односно у читавој Републици. Како ми можемо о оволиким пројектима причати, а сваким даном смо све више задуженији. Нико вам неће уложити ни издвојити новац за путеве у Фочи, него ће улагати у Бања Луку и друге градове, попут Требиња. Ви сте све ово представили течно и фино, само бих додао да уврстите да ће Фоча имати и своју телевизијску станицу. То је једна добра идеја, па уврстите и то-предложио је, између осталог, Бодирога.

Јучерашње редовно засједање локалног парламента трајало је до вечерњих часова, а за то вријеме од 36 тачака дневног реда усвојено је само шест. Одлучено је да се рад настави и данас. Засједање су обиљежиле дуге одборничке расправе, дискусије, лични сукоби, непримјерени иступи појединих одборника, вагање патриотизма, страначка препуцавања и тешке ријечи, лична промоција, константно удаљавање од тема и тачака и примарних задатака.

Осим Програма рада начелника, усвојен је и План рада општинске управе за ову годину.

Поделите: