Search
Close this search box.

Исплаћени подстицаји за пољопривреду

Општина Фоча, као што је био случај и ранијих година, прије краја текуће године  исплатила је 30.12.2020. године свим преосталим пољопривредним произвођачима општински подстицај. Подстицај је исплаћен свима који су остварили услове за остваривање подстицаја у пољопривреди, осим за млијеко а чији рокови за предају захтјева истичу 31.12. ове године.

Исплаћена је премија за произведену и продату малину за 56 корисника, те за инвестиције у шталске капацитете и за производњу млијека и меса.

У ранијем периоду исплаћени су подстицаји за 2020. годину свим пољопривредним произвођачима који су испуњавали услове за добијање подстицаја и то, 37 премија за пчеларску производњу, 7 (седам)  премија за узгој крава у систему крава-теле, 5 (пет) премија за фарме оваца, те у инвестиције за пољопривредну механизацију за 4 корисника. Премија за произведено и продато млијеко у периоду 01.01.2020. до 30.06.2020. године такође је исплаћена за 9 корисника, док ће премије за период од 01.07.2020. до 31.12.2020. бити исплаћене  почетком 2021. године.

Поред подстицаја по Правилнику, пољопривредницима је у 2020 години у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, подијељен сјеменски материјал за 269 пољопривредника, а произвођачи поврћа добили су 23 пластеника, а противградну заштиту добило је 15 произвођача малина и другог јагодичастог воћа.

У сарадњи са Каритасом реализује се програм социјалне одрживости за породице лошијег материјалног стања, којим је обухваћено 9 породица.

Општина ће, такође прије прољетне сјетве, у сарадњи са ресорним Министарством Владе Републике Српске подијелити сјеменски материјал за 150 пољопривредника, како би се на вријеме припремили за прољетну сјетву.

Правилник за 2020 годину је знатно проширио права пољопривредних произвођача, те је тако уведен нови подстицај – систем:  крава – теле, затим смањен условни број оваца за подстицај са 120 на 80 оваца, повећана је и премија по кошници за пчеларе и дефинисан је подстицај за једног произвођача да може добити премије по свим основама из Правилника.

 Начелник Општине Милан Вукадиновић најавио је измјену Правилника и у 2021 години, како би у наредним годинама још већи број пољопривредних произвођача био у могућности да оствари општинске подстицаје те мотивише произвођаче да повећањем производње стекну услове и за остваривање Републичког подстицаја.

 

Начелник Општине
Милан Вукадиновић

 

Поделите: