Search
Close this search box.

Дјеца уселила у нови Вртић

Уз неописиво усхићење дјеце, али и особља, те уз понеку сузу, Дјечији вртић „Чика Јова Змај“ уселио је данас у нови објекат који је општина Фоча изградила у насељу Доње Поље.

Након доручка у старом објекту, у којем је Вртић радио од свог оснивања 1964. године, дјеца су се уз пригодан програм опростила од своје досадашње „друге куће“, а затим су уз пјесму прошетали до неколико стотина удаљеног новоизграђеног објекта на саставцима Ћехотине и Дрине.

Тешко је описати срећу на дјечијим лицима приликом првог сусрета са двоетажном зградом Вртића, веселим бојама нових, далеко већих просторија урађених по свим савременим стандардима и многобројним пратећим садржајима за игру и учење.

Нови објекат Вртића располаже са близу 2.000 квадратних метара корисне површине, уз 1.000 квадрата подрумских просторија, а  његов капацитет је 250 мјеста уз могућност пријема и за 20 одсто већег броја, уз сагласност општине, односно до 300 дјеце.

Старе сале величине 42 квадрата, у којима су, уз васпитно-образовни рад, дјеца и ручала и спавала, а служиле су и за све додатне активности, замијениле су сале од 67 квадрата, свака са посебним тоалетима.

Директор Вртића Слађана Владичић истиче да сада имају посебну салу за рачување, као и велику фискултурну салу, која није само то, већ је то мултифункциoнална заједничка просторија, затим просторије за васпитаче, за конференције, семинаре, за посјете…

Она наводи да стара зграда није прављена за намјене Вртића, тако да су сада први пут добили намјенски објекат чије би се предности могле набрајати у недоглед.

„У срцу је велика радост, јер смо коначно у прелијепом објекту који задовољава све услове. Видјели сте радост дјеце, осмијехе, пјесму, то су моменти за које вриједи живјети и трудити се и улагати“, истакла је Владичићева.

Изградњом новог вртића и асфалтирањем паркинга поред зграде, ријешен је и велики проблем гужви у сабраћају када родитељи довозе и одвозе дјецу.

Одмах поред вртића је помоћни терен Фудбалског клуба „Сутјеска“, зелене површине оближњих стамбених зграда, а недалеко је и Дјечији паркић са бројним реквизитима, тако да ће, не само у дворишту новог објекта, дјеца и васпитачи имати простора за разне активности.

„Урађене су и приступне саобраћајнице, тако да родитељи имају паркинг мјесто да несметано доведу или преузму своје дијете. Имамо наше двориште и баштицу, а окружени смо зеленим површинама, па простора за све наше активности неће мањкати“, рекла је Владичићева.

Васпитачица Драгана Вуколић истиче да су услови у новом објекту неупоредиво бољи.

„Просторије су много веће, имамо трпезарију, посебне тоалете, велику фискултурну салу коју до сада нисмо имали и у којој ће дјеца посебно да уживају.  И вани имамо довољно простора, који ћемо искористити на најљепши начин, садићемо цвијеће и у свим радовима уређења учествоваће дјеца“, рекла је Вуколићева.

Изградња вртића коштала је 2.500.000 КМ, а опремање 700.000 КМ и сва средства обезбиједила је општина Фоча.

Начелник општине Фоча Радисав Машић истиче да је ово најбољи објекат ове врсте у Републици Српској.

„Ово је велика инвестиција за коју је општина издвојила сва средства и то је највећа инвестиција у овом мандату. Обданишта су објекти за будућност, градимо их због оних који долазе и ово је подстрек и подршка младим брачним паровима“, навео је Машић.

Вртић „Чика Јова Змај“ тренутно похађа око 150 дјеце, а конкурс за пријем нових малишана је завршен и они ће кренути у јануару 2021. године.

Свакодневно се јављају и родитељи који нису стигли да конкуришу, тако да ће, кажу у овој установи, капацитети брзо бити попуњени.

Поделите: