Search
Close this search box.

САОПШТЕЊЕ ОПШТИНСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

 

ОПШТИНА ФОЧА

 

САОПШТЕЊЕ

ОПШТИНСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

 

 

Општински штаб за ванредне ситуације је, на данашњој сједници  07.12.2020.године, је констатовао да је епидемијска ситуација на подручју наше општине тешка и да се сваким даном усложњава. Привид који се стиче да вирус мирује демантују подаци о стању обољелих. У нашој болници смјештена су 63 пацијента од којих су сви у тешком стању, а 4 пацијента су на респираторима. Седмично се на основу упута љекара породичне медицине изврши око 400 рендгенских снимака плућа, а на пулмолошком одјељењу се дневно прегледа и до 90 пацијената. Ово је огроман притисак на здравствени сектор, тако да љекари болнице и Дома здравља имају све више посла.

Општински штаб је похвалио рад болнице која поред ковид болесника успјешно обавља и све друге прегледе и лијечи болеснике. Штаб је такође похвалио угоститеље и трговце који се доследно придржавају прописаног радног времена, што је потврдила и републичка инспекција, која ће и наредних дана бити присутна у Фочи.

Општински штаб је наложио општинској инспекцији да врши редовну контролу поштовања прописаних мјера у градском превозу јер је уочено да се већи број дјеце, средњошколаца, не придржавају прописа.

Штаб је констатовао да је стање у основним средњим школама добро и сугерисао директорима школа да доследно наставе са придржавањем прописаних мјера.

Све мјере на дезинфекцији јавних површина, стубишта, јавних установа који обавља Штаб цивилне заштите и даље ће се обављати.

С обзиром да долази период вјерских и државних празника, постоји реалан бојазан да ће се епидемијска ситуација додатно погоршати, због тога је Општински штаб упутио апел грађанима и свима који прослављају крсне славе да све прославе обаве у складу са донесеним мјерама, а то значи да крсну славу прослављају у кругу својих породица и да избјегну окупљања везано за Нову годину, рођендане и друге прославе. С тим у вези препоручено је Планинарском друштву „Зеленгора“ да рад Планинарског дома усклади са прописаним мјерама, о чему ће контролу вршити општинска инспекција у сарадњи са полицијом.

Општински штаб апелује на све грађане да се доследно придржавају прописаних мјера, јер је ово вријеме када лични примјер мора бити путоказ за сваког од нас. Једини начин да се заштитимо од вируса јесте да се доследно придржавамо мјера које је прописала струка.

 

Фоча, 07.12.2020.године

Поделите: