Search
Close this search box.

САОПШТЕЊЕ ОПШТИНСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

grb mali

ОПШТИНА ФОЧА

 

САОПШТЕЊЕ
ОПШТИНСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

 

     Општински штаб за ванредне ситуације је, на сједници одржаној 16.11.2020. године, оцијенио да су локални избори протекли безбједно, да ни на једном бирачком мјесту није било инцидената и полиција није имала потребе за интервенисањем.

     Општински штаб захваљује свим грађанима на коректном понашању у обављању свог демократског права. На свим бирачким мјестима су се углавном поштовале мјере заштите од вируса, а Општина је обезбиједила дезинфекциона средства и извршила дезинфекцију свих бирачких мјеста.

     Када је ријеч о епидемиолошкој ситуацији на подручју општине, Општински штаб позива све грађане да се досљедно придржавају свих прописаних мјера које се односе на ношење заштитних маски, хигијену руку и забрану окупљања у већим групама.

     С обзиром да су услови тестирања измијењени, не може се са прецизношћу говорити о броју заражених, али податак да се на болничком лијечењу налази 70 пацијената са тежом клиничком сликом, као и податак да је потрошња кисеоника који користе ти пацијенти осам пута већа од уобичајене, али и податак да имамо око 500 рендгенских снимања плућа седмично, довољно говори о тежини стања у коме се налазимо.

     Од грађана очекујемо да својим одговорним понашањем помогну, прије свега себи, а сви заједно да помогнемо здравственим радницима који су већ мјесецима преоптерећени и у сталној опасности да и они буду заражени.

     Општински штаб позива све угоститеље, трговце, власнике занатских радњи и предузетнике да стриктно поштују прописане мјере и да заједнички издржимо још петнаестак дана, када се, како најављују епидемиолози, може очекивати постепено смањење ударног таласа вируса који је у току.  

     С обзиром да су школе на распусту ову седмицу, Општински штаб је препоручује директорима школа да изврше детаљну дезинфекцију и чишћење свих учионица и школског простора, без обзира да ли је у вријеме избора у њима било изборних активности.

     Општинска служба цивилне заштите наставља дезинфекцију јавних простора по програму који је донијет, а ватрогасци прање улица. Комуналном предузећу  се налаже да редовно  одвози смеће и да уредно чисти  смеће које је разбацано око контејнера или на дивљим депонијама.

     Инспекција ће редовно обављати надзор над спровођењем свих мјера и у складу са својом надлежношћу, а у сарадњи са полицијом, предузимати неопходне мјере. 

Поделите: