Search
Close this search box.

Шеранић у Фочи: Породична окупљања свести на најмању мјеру

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић разговарао је у Фочи са начелником Радисавом Машићем, директорима Дома здравља и Центра за социјални рад о актуелној епидемиолошкој ситуацији и начинима организовања здравствене заштите у циљу сузбијања епидемије вируса корона. Са састанка је упућен апел становништву да стриктно поштује све превентивне мјере и смањи породична и приватна окупљања.

Шеранић је упозорио да скоро све општине у Српској имају пораст броја обољелих и да бројке указују на неповољну ситуацију, а самим тим и већи притисак на болнице и домове здравља што захтијева нову организација рада. Истакао је добру организацију примарне здравствене заштите у Фочи и укљученост и сарадњу са Универзитетском болницом и локалном заједницом.

-Дом здравља, како је и препоручено, спроводи амбулантно лијечење почетне или благе упале плућа код пацијената обољелих од ковид и пружа адекватну здравствену заштиту. Разматрали смо како у наредном периоду проширити капацитете Дома здравља, како прерасподијелити тимове и обезбиједити дијагностичке претраге-рекао је Шеранић.

Истичући да су различити начини инфицирања вирусом корона од масовних до породичних окупљања, приватних прослава и до других догађаја, Шеранић је рекао да се и на свим окупљањима треба придржавати прописаних мјера и приватне прославе смањити на минимум.

-Нажалост, прослава једне славе и у Фочи довела је до тога да имамо низ заражених лица и да се вирус врло брзо шири. Зато апелујем и даље да се породична окупљања сведу на круг породице, све остало може да угрози и породицу и пријатеље и све нас. У овом тренутку за тим нема потребе. Мјере превенције су познате, само треба да се спроводе и даље-рекао је Шеранић.

Министар здравља указао је и на важност и потребу оспособљавања Центра за социјални рад у времену неизвјесне и нестабилне епидемиолошке ситуације.

-Сви смо забринути, бринемо за будућност, не знамо шта ће нас дочекати у наредном периоду. Јавља се нервоза , па чак и насиље у породици и друштву, зато морамо бити спремни какве врсте програма да уведемо. Већ сада радимо са стручним радницима из области социјалне заштите како бисмо могли превенмтивно да дјелујемо-рекао је Шеранић.

Начелник општине Радисав Машић каже да локални Штаб пооштрава мјере Републичког штаба с циљем заустављања прекомјерних окупљања.

-Препорука је да се све сведе на породично окупљање у најужем кругу, јер није крсна слава прослава међу 300 људи, она има свој начин прослављања. Мислимо да нам ту значајну помоћ могу дати свештеници-рекао је Машић.

У Фочи од прошле седмице свакодневно расте број заражених, а након данашњег извјештаја повећао се за 22 обољелих. Тренутно је на ковид 19 активно позитивно 177 особа, док је 418 под здравственим надзором.

Поделите: