Search
Close this search box.

Закључци ОПШТИНСКОГ Штаба од 22.10.2020.

grb mali

 ОПШТИНА   ФОЧА

     ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

 

           На основу члана 43. Закона о заштити становништва од заразних болести („Службени гласник Републике Српске“, бр.90/17), члана 22. Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама („Службени гласник Републике Српске“, бр. 121/12 и 46/17), члана 59. и 82. Закона о локалној самоуправи („Службени гласник Републике Српске“, бр. 97/16 и 36/19) и члана 63. Статута општине Фоча („Сл.гласник општине Фоча“, бр. 8/17), а у складу са Закључком о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (Цовид-19) у Републици Српској, који је донио Републички штаб за ванредне ситуације na sjednici od 20.10.2020.godine, Штаб за ванредне ситуације општине Фоча, на сједници одржаној 22.10.2020. године доноси следећи

 

 

 

ЗАКЉУЧАК

 

1.Због погоршања епидемиолошке ситуације на подручју општине, све мјере које су донешене Закључком Републичког штаба за ванредне ситуације од 20.10.2020.године се морају дословно проводити и сва одговорна лица досљедно поштовати и проводити своје обавезе.

2.На подручју општине Фоча поново се креће са активностима дезинфекције улица, јавних површина, установа и институција, према утврђеном плану. Заједнице етажних власника се након проведених чишћења својих хаустора могу јавити служби цивилне заштите ради пријаве за дезинфекцију.

3.Субјекти који обављају регистровану дјелатност трговине и угоститељства дужни су самостално обављати дезинфекцију својих пословних просторија у складу са упутством ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске”.

4.Обавезују се правна лица, предузетници и физичка лица који у директном контакту пружају услуге грађанима да услуге пружају заштићени маском, а обезбиједе маску грађанима који користе њихове услуге, а немају их.

5.Упозоравају се грађани да су дужни да на отвореном и у затвореном простору носе заштитну маску и придржавају се заштитне мјере физичког растојања, а у затвореним просторијама да се, поред ношења заштитне маске и одржавања физичког растојања од два метра, придржавају упутстава Института за јавно здравство Републике Српске за боравак у затвореном простору, у зависности од дјелатности која се обавља.

6.У циљу превенције ширења вируса корона САРС-ЦоВ-2 и ЦОВИД-19 болести на подручју општине Фоча и заштите и спасавања становништва до 16.11.2020. године забрањују се:

  • сва јавна окупљања у групама већим од 50 лица,
  • музика уживо у угоститељским објектима за смјештај, исхрану и пиће,
  • сва приватна окупљања у групама већим од 10 лица (свадбе, крштења, рођендани, прославе и други породични скупови сличне природе).

 

7.Полиција и инспекција ће наредна 24 часа упозоравати грађане на обавезу ношења маске, након чега ће се примјењивати казнене мјере прописане Законом о заштити становништва од заразних болести.

8.Инспекцијски надзор над спровођењем овог закључка спроводи полиција, општинска инспекција и комунална полиција, а за непоштовање мјера, прекршиоци ће бити санкционисани.

9.Овај закључак ступа на снагу даном доношења.

Датум: 22.10.2020.год.
Број:  02-014-481                                                             

                                                                                        КОМАНДAТ ШТАБА
Радисав Машић

Поделите: