Search
Close this search box.

Медицински факултет спаја исток и запад: Први у Српској увели наставу на енглеском језику

Студенти из Италије, Индије, Пакистана, Бангладеша и Непала од новембра ће изучавати медицину на Медицинском факлултету у Фочи, првој високошколској установи у Српској која је увела тај студијски програм на енглеском језику. Увођењем новог студијског програма фочански Медицински факултет јача свој положај на научној карти Европе и свијета и придоноси интернационализацији високог образовања Републике Српске.

Након два уписна рока пријемни испит положило је 59 страних студената који ће од новембра бити фочански бруцоши.

Декан факултета Дејан Бокоњић истиче да се са овим студијским програмом Медицински факултет у Фочи придружио факултетима у Београду, Нишу, Загребу, Љубљани и Сарајеву који своје програме студирања на енглеском језику спроводе већ више година и студентима нуде могућност студирања у складу са најсавременијим трендовима високошколског образовања.

-Студенти нам долазе из преко 35 градова, међу којима су Рим, Палермо, Каљари, Катманду, Карачи, Калкута, Дака и други. Организовање наставе на енглеском језику је велики тренутак и искорак за развој Медицинског факултета и велики замајац за развој ове установе, Универзитета у Источном Сарајеву, Фоче, Републике Српске и БиХ-рекао је Бокоњић.

Са студијским програмом медицина на енглеском језику, Медицински факултет у Фочи, који је одшколовао већину здравственог кадра Српске, БиХ и сусједних земаља, у 27.години свог постојања доказује пуну зрелост. Спајајући студенте са различитих континената, факултет спаја исток и запад, истакла је помоћник декана за студије на енглеском језику Недељка Ивковић:

-Потписали смо уговор са двије консултанстске агенције у Италији којима је задатак да нам обезбиједе студенте из Италије и југоисточне Азије. У преговорима смо са другим агенцијама, тако да наредних година очекујемо студенте и из других крајева свијета. Након пријемног испита, слиједи процедура валидности и исправности студентских диплома код ресорног министарства, затим обезбјеђивање виза, након чега се студенти уписују и настава може да почне-појаснила је Ивковићева.

Предавања страним студентима држаће домаћи наставни кадар и еминетни професори који наставу за медицину на енглеском држе у Београду и Новом Саду, са којима Медицински факултет у Фочи има дугогодишњу сарадњу. Због тренутне епидемиолошке ситуације, настава ће првог семестра бити онлајн, а већ у другом очекује се да студенти стигну у Фочу, рекла је продеканица за наставу Ирена Младеновић:

-Оно што је врло специфично и што се први пут примјењује на Универзитету јесте систем модуларног типа рада, према којем је сво градиво спаковано у модуле, односно блокове, и уколико се овај тип рада покаже као добар, план је да се примјењује и у настави на нашем језику-рекла је Младеновићева.

Поред тога што су обезбијеђени сви услови за несметано одвијање наставе на енглеском језику, на Медицинском факултету у току је и проширење капацитета, рекао је продекан за науку, истраживање и предузетништво, Срђан Машић.

-Властитим средствима и уз помоћ Општине Фоча реализујемо пројекат надоградње трећег спрата зграде факултета. Упоредо с тим, захваљујући Влади РС, реализује се пројекат енергетске ефикасности. Завршетком тих пројеката добићемо 1.100 метара квадратних корисне површине, односно шест учионица, конгресну салу, нову библиотеку и друге садржаје који ће нам омогућити бољу и квалитетнију организацију на сва три циклуса студија-рекао је Машић.

Студијски програм на енглеском језику трајаће шест година. Цијена године је 6.000 марака, што је до сада најповољније у региону и Европи. Студенти ће бити смјештени у Студентском дому у Фочи.

С обзиром да је ове године Медицински факултет у Фочи уписао рекордан број студената, који заједно са страним бруцошима износи 260, постојећи капацитети студентског дома неће бити довољни за све станаре. На факултету очекују да ће надлежни имати слуха и размијевања за овај проблем, те доградити још један павиљон, чиме би се питање студентског смјештаја ријешило на дужи период.

 

Поделите: