Search
Close this search box.

Фоча и Плужине ће заједно унаприједити систем заштите и спасавања

Спасилачке службе Фоче и Плужина заједно ће унаприједити систем заштите и спасавања у пограничном појасу, истакнуто је на другом координационом састанку за припаднике служби спасавања двије општине који је одржан у Фочи. Састанак, у оквиру пројекта прекограничне сарадње „Туризам, Адреналин и Рафтинг Авантура“, због ситуације са вирусом корона одржан је онлајн.

Састанак је имао за циљ да успостави комуникацију и сарадњи између служби спасавања из обје општине. Путем видео линка предавање присутнима о систему заштите и спасавања, руковођењу, координисању и планирању одржао је начелник Дирекције за цивилну заштиту и хуманитарну помоћ у МУП-у Црне Горе, Љубан Тмушић. Он је указа на важност увезивања спасилачких служби двије општине, као и на укључивање институција и актера у процес унапређивања безбједности на туристичким локацијама.

На састанку су учествовале службе заштите и спасавања двије општине, представници цивилне заштите, полиције, здравствених установа, ватрогасних служби и удружења.

Према ријечима начелнице Одјељења за друштвене дјелатности општине Фоча, Бранке Саламадије, заједничким пројектом Фоче и Плужина предвиђено је укупно осам координационих састанака. Саламадија је истакла да ће двије општине у оквиру пројекта Т.А.Р.А урадити много на промоцији, подизању безбједности и стварању нових туристичких производа у пограничном појасу.

Пројекат „Туризам, Адреналин и Рафтинг Авантура (Т.А.Р.А)“ финансира Европска унија у оквиру програма прекограничне сарадње између Босне и Херцеговине и Црне Горе, а спроводе га општине Фоча и Плужине у срадњи са Парком природе „Пива“ и Туристичком организацијом Општине Фоча.

Реализација је почела 1. децембра 2019. и трајаће двије године, до краја новембра 2021. године.

Поделите: