Search
Close this search box.

НАЈЉЕПШИ НОВИ МОСТ НА ДРИНИ

У СЛИЦИ И РИЈЕЧИ

НАЈЉЕПШИ НОВИ МОСТ НА ДРИНИ

 

Жељезни мост „9.мај“ на Дрини у Фочи је најљепши нови мост на тој нашој, најљепшој и најопјеванијој ријеци.

Дрина је први пут на том мјесту премоштена 1884. године у вријеме владавине Аустроугарске монархије. Био је то жељезни мост уског коловоза за наизмјенични саобраћај без пјешачких стаза.

Мост је први пут срушен, 4. маја 1942. године у Другом свјетском рату. После рата је импровизовано саниран, а детаљнија реконструкција урађена је 1986. године.

Том реконструкцијом промијењено је изглед моста, јер је изостављен један метални лук.

Сви остали параметри узаног моста за наизмјенични саобраћај, без пјешачких стаза, су остали исти.

У НАТО- бомбардовању, 6. септембра 1995. године, стари жељезни мост је срушен. Под теретом и снажним експлозијама разорних бомби, тешка жељезна конструкција између стубова моста је изломљена и оборена у ријеку.

Након рата на порушени дио моста, између стубова , ријека је премоштена привременим „бејли“ мостом који је поставила ВРС. То привремено рјешење које је омогућавало опрезан превоз само путничким аутомобилима, трајало је све до 20. септембра 2018. године када је свечано предат на употребу нови жељезни мост на Дрини.

Новоизграђени мост је задржао првобитни – аутентични изглед са четри метална лука, ручне израде, због којих је та грађевина добила статус заштићеног националног споменика културе, а све остале карактеристике моста су побољшане.

Ојачани су стубови моста, мост има двије коловозне траке и двије безбједне пјешачке стазе, а његова носивост је 60 тона. Мост је дугачак 178 метара са пјешачким стазама, широк је 10,5 метара.

Изградњу моста заједнички су, у равномјерном износу, финансирали Влада Републике Српске и општина Фоча.

Мост „9.мај“ је својеврсни украс града и прво лице Фоче за све оне који у град долазе из правца Београда.

На мосту је постављена и улучна и декоративна расвјета, тако да је лијеп и дању и ноћу.

Новоизграђени мост на Дрини у Доњем Пољу је незаобилазно шеталиште, јер је њиме затворен круг којим многи Фочаци корачају.

Поделите: