Search
Close this search box.

У порасту број опорављених и пацијената са упалом плућа

Број опорављених на подручју Фоче у благом је порасту. Епидемиолошка ситуација се стабилизује, али су мјере превенције и даље обавезне, речено је на сједници Општинског штаба за ванредне ситуације.

На вирус корона активно је позитивна 41 особа из Фоче, док је број опорављених 72. Под здравственим надзором је 81 особа. Посебно брине повећан број пацијената са упалом плућа, истакао је директор фочанског Дома здравља Мирослав Ристановић.

-Током викенда имали смо 20 пацијената које амбулантно лијечимо, међу којима има позитивних на вирус корона и њих третирамо у ковид амбуланти. Они чији је ПСР тест негативан, а имају упалу плућа, примају терапију у амбуланти за акутне респираторне инфекције. Тако да их раздвајамо, нема заједничког давања терапија- рекао је Ристановић.

Oн је демантовао тврдње које се појављују у јавности да у Фочи нема довољно тестова.

-Дом здравља Фоча свакодневно ради десетак ПСР тестирања и има довољно тестова-истакао је Ристановић.

На Одјељењу за лијечење обољелих од Ковида- 19 лијечи се 37 пацијената и сви су стабилног здравственог стања, док на респираторима нема обољелих од вируса корона.

-У Универзитетској болници је 21 особа позитивна на вирус корона и 16 особа које су под сумњом на вирус корона. Сви су са средње тешком и тешком клиничком сликом упале плућа-рекла је замјеник директора Универзитетске болнице Фоча Марија Петровић.

Због примјетног опуштања грађана  појачан је инспекцијски надзор поштовања епидемиолошких мјера.

-Стиче се утисак да се људи опусте чим се стање стабилузује. Имамо ситуације да се грађани не придржавају мјера у затвореним просторима. Не носе маске, не поштују физичку дистанцу и то представља опасност. Данас је у Фочи републичка инспекција, која ће провјерити поштовање свих мјера и они ће остати неколико дана-рекао је начелник општине Фоча Радисав Машић.

Надлежни су позвали грађане на максималан опрез и досљедно поштовање свих прописаних мјера.

Поделите: