Search
Close this search box.

Закључци Штаба за ванредне ситуације општине Фоча за спречавања ширења и посљедица вируса корона

grb mali

Закључци
Штаба за ванредне ситуације општине Фоча
за спречавања ширења и посљедица вируса корона
од 13.07.2020.године

Општински штаб за ванредне ситуације је, на данашњој сједници констатовао да се ситуација, везана за пандемију вируса корона, на подручју наше општине погоршава. У Фочи је под здравственим надзором 76 особа. На присуство вируса корона  позитивно је 19 особа, а очекује се да ће број заражених лица  у овој и наредној седмици расти.

Главни узрок оваквог стања је непоштовање прописаних мјера, а то значи да се многи грађани не придржавају истих -не носе маске у затвореном простору, изостаје хигијена руку, не поштује се физичка дистанца у јавним објектима. Податак да је међу зараженим све више младих, јасно говори да су рафтинг кампови, угоститељски објекти и кладионице, мјеста најчешће потенцијалне заразе вирусом. Ово је и вријеме годишњих одмора, тако да и ту чињеницу треба имати на уму, јер у Фочу долазе грађани и из других држава, у којима је присутан вирус короне.

Општински штаб за ванредне ситуације је у циљу спречавања ширења вируса корона, донио следеће закључке:

1. Апелује се на све грађане да се досљедно придржавају прописаних мјера. Обавезно је ношење маски у јавном превозу, такси возилима, комби превозу, у угоститељским објектима. У затвореном простору угоститељских објеката је обавезно ношење маски и поштовање физичке дистанце од 1,5 метра, а размак између столова такође од 1,5 метра. Окупљања на отвореном простору, такође уз поштовање свих мјера, остаје на снази.

2. Повећан број општинских инспектора ће, у сарадњи са полицијом, контролисати провођење свих мјера и, у складу са законом, предузимати санкције.

3. Општински штаб апелује на све грађане да буду одговорни, прије свега према себи, својој породици, те да поштују љекаре који брину о здрављу свих нас, јер пандемија траје већ 4 мјесеца и капацитети се пуне, трошкови смјештаја и лијечења пацијената расту, а одмор је потребан и здравственим радницима.

Будимо одговорни да заједно пребродимо ову пандемију.

Фоча, 13.07.2020.године

Поделите: