Search
Close this search box.

Закључци Штаба за ванредне ситуације општине Фоча за спречавања ширења и посљедица вируса корона

1. Општински штаб за ванредне ситуације је, на данашњој сједници, анализирао стање   на подручју општине и констатовао да се ситуација везана за пандемију вируса корона усложњава. У Фочи је под здравственим надзором 50 особа, што је у односу на податке са претходне сједнице двоструко више. На присуство вируса корона, позитивно је 9 особа, али се сумња да је број знатно већи, јер има одређени број грађана који се понашају неодговорно, тако да се ни са повишеном температуром или губитком чула мириса и укуса, не јављају свом породичном љекару.

Највећи број новозаражених су особе које су имале контакте са лицима која су дошла из Србије, углавном у рафтинг кампове.

2. Општински штаб је са данашње сједнице упутио апел свим грађанима да буду одговорни, да воде рачуна о свом здрављу, јер је ријеч о врло озбиљној инфекцији, за коју је најефикаснији лијек спречавање да до ње не дође.

3. Ношење заштитних маски је обавезно у затвореном.

4. Трговине и угоститељски објекти су обавезни да у свим својим објектима обезбиједе досљедно поштовање превентивних мјера, а комуналној полицији је наложено да, у сарадњи са припадницима полиције, чешће контролише примјену донешених мјера.

5. Општински штаб позива све све грађане који имају било какве симптоме, који могу указати на зараженост вирусом, да се одмах јаве породичном љекару.

6. Упозоравају се грађани који су под здравственим надзором, да се досљедно придржавају изолације, јер ће комунална полиција и припадници полиције против оних који то крше, предузети законом прописане мјере.

7. Забрана окупљања и све друге мјере које су до сада донешене, остају на снази до 20.јула. То се односи и на мјеру забране рада угоститељских објеката након 23 часа.

8. Општински штаб обавезује све заједнице етажних власника и све послодавце да редовно проводе мјере хигијене и дезинфекције својих простора.

Фоча, 10.07.2020.године

Поделите: