Search
Close this search box.

КРСНА СЛАВА

Црква Св.Николе у Фочи, која је подигнута 1857. године и која је све до подизања храма Св.Сави, била једина светиња СПЦ у том граду, данас је прославила крсну славу, која је уједно и слава општине Фоча.

Славске свечаности су прилагођење актелној ситуацији проузрокованој епидемојом, тако да су све друге манифестације које су пратиле прославу крсне славе општине, ове године изостале. Слава је обиљежена онако како и доликује: Светом литургијом, литијом која је прошла улицама града, парастосом погинулим борцима и цивилима и ломљењем славског колача у згради општине. Начелник општине Радисав Машић, честитао је крсну славу свим грађанима и пожелио им добро здравље и породичну срећу.

(Литија улицама града)

Крсном славом, коју симболизују свијећа, хлеб и жито, ми настављамо традицију наших предака који су, славећи светитеља коме је слава посвећена, молили Господа да своју благост и доброту, свој заштитнички благослов пренесе на све грађане и да их штити од свакод зла, непогоде и болести.

(Парастос на централном споменику)

(Свијеће за душе погинулих)

(Свијећа, крсни колач и жито у згради Општине)

Захваљујемо свима који су данас учествовали у славској свечаности, као и свима онима који су нам, поводм крсне славе упутили честитке, Нека је свима на радост и доброту- рекао је Начелник општине, поздрављајући присутне на ломљењу славског колача.

Поделите: