Search
Close this search box.

Закључци Штаба за ванредне ситуације 18.03.

Поводом епидемиолошке ситуације са „ЦОВИД-19“-корона вирусом, а у циљу провођења мјера за спречавање и сузбијање заразних болести, те заштите и спасавања становништва, Штаб за ванредне ситуације општине Фоча, на сједници од 18.03.2020.године, доноси следеће

ЗАКЉУЧКЕ

1. Штаб констатује да се број лица која су у кућној изолацији, под надзором повећава. То је разлог да се још једном апелује на сва лица која долазе из ризичних подручја, да се одмах јаве телефоном свом породичном љекару и да се досљедно придржавају препоручених мјера.

2. Општина Фоча наставља активности дезинфекције свих јавних површина и објеката како у граду, тако и у насељима Брод и Миљевина, као и активности на прању улица. Позивају се представници заједница етажних власника да изврше чишћење својих хаустора, стубишта и лифтова, како би се могла извршити планирана дезинфекција. Дежурни број телефона је 058/210-744 (од 07,00 до 18,00 часова).

3. Сугерише се свим грађанима да појачају мјере хигијене и да, након завршетка дезинфекције, наставе проводити редовно чишћење и провјетравање својих простора.

4. Подржава се формирање тријажног центра у склопу Дома здравља, јер грађани ће, након телефонског позива свог породичног љекара, рецепте моћи преузети на улазу, без уласка у просторије Дома здравља, а ради своје сигурности. Тријажни центар је формиран и у Универзитетској болници, тако да сви пацијенти који дођу, пролазе тај центар и упућују даље, чиме је повећана сигурност и медицинског особља и пацијената.

5. Рад општинских инспекцијских служби се проводи и појачава и са прераспоређеним радницима из Општине и њених установа.

6. Указује се поново на проблем слабе комуникације између граничне полиције и Дома здравља, што отежава стање, јер Дом здравља не добија извјештаје о лицима која су ушла на подручје наше општине.

7. Свим грађанима се сугерише да не праве веће кућне залихе животних намирница и средстава за хигијену, а старији грађани и они који спадају у ризичне групе да остају у својим домовима и што више избјегавају социјалне контакте са другим лицима.

8. Урадиће се дезинфекција дјечијих игралишта и постављених реквизита на њима, а власницима кућних љубимаца се скреће пажња да своје љубимце не доводе на мјеста предвиђена за игру дјеце.

9. Сва окупљања већег броја лица и на отвореном простору, као и у затвореном, су забрањена и полиција ће проводити контролу ове мјере.

10. Сугерише се црквеним општинама да вјерницима препоруче да окупљања поводом сахрана и парастоса, ускладе са препорукама Владе Републике Српске.

Фоча, 18.03.2020.године


Закључци Штаба 18.03. – Преузмите

Поделите: