Search
Close this search box.

Наредба у циљу сузбијања појаве и ширења Корона вируса – Информације

Наредба у циљу сузбијања појаве и ширења Корона вируса

На основу члана 63, Став 3 Закона о републичкој управи (“Службени гласник Републике Српске”, 115/80), а поступајући по закључку Владе Републике Српске од 10.03.2020. године министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић донио је Наредбу у циљу сузбијања појаве и ширења Корона вируса у Републици Српској. 

У циљу сузбијања и ширења корона вируса (Цовид 19) у Републици Српској, налаже се спровођење следећих мјера:

  1. Обуставља се настава на свим високошколским установама у Републици Српској у периоду од 11.03. – 30.03.2020. године.
  2. Забрањује се било какав вид јавних окупљања у организацији или у просторијама високошколских установа студентског стандарда.
  3. За контролу примјене ових мјера задужује се Републичка просвјетна инспекција.

Наредба се може погледати овде:

Наредба

Infоrmаciје о pојаvi nоvоg virusа kоrоnа i mјеrаmа prеvеnciје

Институт за јавно здравство Репулике Срспке свакодневно прати дешавања у Кини, након што су кинеске власти идентификовале нови корона вирус у овој земљи средином јануара ове године, а неколико случајева је дијагностиковано и у другим земљама.
Република Српска нема директне авио линије са Кином. Вјероватноћа уноса вируса у Републику Српску је тренутно ниска, али се не може искључити. Корона вируси су велика породица вируса, од којих неки могу узроковати болест код људи, а други циркулишу међу животињама. Корона вируси, који циркулишу међу животињама, ријетко могу да еволуирају и изазову инфекцију код људи.

Свјетска здравствена организација (СЗО) тренутно не препоручује никакве посебне здравствене мјере за путнике у вези с овим догађајем и уједно је, на основу доступних информација, против примјене било каквих ограничења путовања или трговине са Кином.
Информације о вирусу, начину преноса и мјерама превенције
Извор преноса је још увијек непознат (резервоар су највјероватније животиње) и обим преноса са човјека на човјека још увијек није у потпуности јасан. Према досадашњим информацијама, вирус није високозаразан, односно може се пренијети са човјека на човјека код продуженог блиског контакта, дакле није заразан попут грипа. Корона вируси су велика породица вируса, од којих неки могу узроковати болест код људи, а други циркулишу међу животињама. Корона вируси, који циркулишу међу животињама, ријетко могу да еволуирају и изазову инфекцију код људи.

Корона вируси могу изазвати благе симптоме болести сличне грипу, али и озбиљније форме болести. Уочено је да се код људи који имају хронична обољења или код старијих људи, могу јавити тежи облици болести. Људски корона вируси најчешће узрокују благе до умјерене болести горњих дисајних путева, као што је прехлада (цурењe носа, главобоља, кашаљ, грлобољa, повишенa температурa), али и тешке упале плућа са отежаним дисањем. Најчешће особе оболијевају у току зиме и раног прољећа. Шире се од заражене особе на друге путем ваздуха (кашљањем и кихањем); блиским личним контактом (додиривањем или држањем руку); додиривањем предмета или површине, затим додиривањем уста, носа или очију прије прања руку; фекалном контаминацијом (ријетко).

У случају симптома који упућују на респираторне инфекције прије, за вријеме или након путовања, путницима се даје строго упутство да затраже медицинску помоћ и надлежном доктору наведу историју путовања. Особе које долазе из Кине и које оболе од респираторне инфекције и до 14 дана од повратка, треба да се јаве у надлежну здравствену установу ради правовременог лијечења и спречавања ширења болести.

Грађанима се препоручује примјена мјера смањења ризика од акутних респираторних инфекција током путовања у или из захваћених подручја:

  • избјегавање блиског контакта са особама који имају акутну респираторну инфекцију;
  • често прање руку, посебно након директног контакта са Болесним људима или њиховом околином;
  • путници који имају симптоме акутне респираторне инфекције требају приликом кашљања и кихања прекривати нос и уста једнократним марамицама те прати руке;
  • особе које долазе из Кине и које оболе од респираторне инфекције и до 14 дана од повратка, треба да се јаве у надлежну здравствену установу ради правовременог лијечења и спречавања ширења болести.

Не постоје специфични третмани лијечења за овај нови корона вирус и оно зависи од клиничких манифестација.

Информација

Поделите: