Search
Close this search box.

Извештај са 37. редовне сједнице – Усвојени програм начелника и пратећи програми уређења јавних површина

Усвојени програм начелника и пратећи програми уређења јавних површина

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су данас програм рада начелника општине за ову годину и све пратеће годишње програме.

У програму уређења грађевинског земљишта, чија је укупна вриједност 2.060.000 КМ најважнија ставка је завршетак градње новог обданишта за шта је предвиђено 1.100.000 КМ, док је за завршетак адаптације Спортског центра „Партизан“ предвиђено 50.000 и додатних 80.000 КМ за увођење система гријања у овај објекат.

За санацију тротоара у Његошевој и Улици 9. маја биће издвојено 40.200 КМ, док ће реконструкција крова зграде у Броду на Дрини, у насељу Формоза, коштати 20.000 КМ.

Програмом утрошка средстава од шумских сортимената за асфалтирање и одржавање локалних путева планирано је 400.000 КМ.

Између осталог, биће асфалтирани дијелови улица Светосавске, Меше Селимовића, Цара Лазара, Дринске, те саобраћајнице у Миљевини, а предвиђено је и да се санира оштећени асфалт на путу од Болнице до Јошанице.

У овој години биће завршена обилазница код Универзитетске болнице, односно реконструкција 550 метара локалног пута према Јошаници, са изградњом паркинг простора, за шта су средства резервисана прошле године.

Уз програм утрошка средстава од шумских сортимената, одборници су усвојили закључак којим је задужена извршна власт да у току ове године активира одлуку из 2018. године о асфалтирању путева и да приступи њеној реализацији.

Одлуком је раније дефинисано да ће за асфалтирање путева у наредних десет година издвоји пет милиона марака од средстава обезбијеђених продајом шумских сортимената.

Финансирање би се вршило тако што би се извођачу радова исплата вршила у 120 рата, а већина улица и путних праваца на подручју општине на овај начин била би асфалтирана у року од годину.

Програмом утрошка средстава од концесионих накнада, који је данас усвојен, за наставак асфалтирања пута десном обалом Таре предвиђено је 100.000 КМ и исто толико средстава за набавку земљишта за нову депонију, док ће програмом уређења локалних и некатегорисаних путева за те намјене бити издвојено 150.000 КМ.

Начелник општине Радисав Машић је подсјетио да ће у овој години бити завршена обнова секундарног водовода- постављање око 20 километара нових цијеви, који се финансира кредитним и грантовским средствима ЕУ.

Он је напоменуо да у општини очекују да ће успостављањем Савјета министара БиХ бити деблокирана међународна средства, односно грантови ЕУ од 300 хиљада евра из прве и 400 хиљада евра из друге фазе обнове водовода, који су одобрени овој локалној заједници.

Одговарајући на питања одборника у вези са проблемом недостатка паркинг простора, Машић је навео да је одрађена већина административних послова у вези са откупом гаража у центру града и њиховог уклањања, гдје је општина планирала изградњу велике јавне гараже.

На сједници је усвојен и нацрт ребаланса буџета за ову годину, којим се укупна буџетска средства повећавају за 250.000 КМ, са 13.690.000 на 13.940.000 КМ.

Нацрт је упућен у јавну расправу, а основни разлог за ребаланс је прилив средстава кроз програм прекограничне сарадње са Плужинама у Црној Гори, који подразумијева улагања у развој туристичких потенцијала у кањону Таре.

Поделите: