Search
Close this search box.

Одржана радионица у Фочи – Равноправно без дискриминације и насиља

У сали Центра за културу данас у 12 цасова је одрзана радионица у оквиру пројекта „ Равноправно без дискриминације и насиља“. Планирано је да се овај пројекат проведе у Требињу и Фочи, као локалним заједницама Републике Српске.
Главни предавач на радионици била је Др Александра Вуковић, предсједник Међународног центра за промоцију људских права. Мисија Удружења „Међународни центар за промоцију људских права“,  нагласила је др Александра Вуковић, остварује се кроз промоцију и правну заштиту основних људских права и слобода, ради изградње и развоја бољег и праведнијег друштва, кроз активности које доприносе промоцији људских права, посебно права лица с инвалидитетом, заштите дјеце са тешкоћама у развоју, права националних мањина, једнакости и равноправности у борби против дискриминације, заштите од насиља, активности дјеце и младих, борбе против различитих облика зависности, социјалне заштите, заштите здравља људи и образовања.

Пројекат “ Равноправно – без дискриминације и насиља” , са становишта програмске оријентације нашег удружења, посебно у контексту промоције права осмишљен је са циљем путем едукативних и информативних програма од стране стручних лица „приближи“ значење родне равноправности, и различитих облика родно заснованог насиља. На тај начин дат је допринос повећању родне освијештености о штетности и посљедицама нарушавања родне једнакости и негативних појава везаних за различите облике насиља (насиље у породици, вршњачко насиље, узнемиравање, злостављање), истиче госпођа Вуковић.
Циљну групу ове едукативне радионице чини 20 учесница старосне доби од 18 до 60 година, настањених на подручју општине Фоча.
Предсједник Међународног центра за промоцију људских права Др Александра Вуковић такође каже да  су неједнаке зараде за исти рад последица дискриминације жена, а не недостатка прописа, те да је важно да се сви заједно, и политички и друштвени актери боре за пуну примјену принципа равноправности и поштовање антидискриминационих прописа.

Прије почетка конференције одржан је округли сто о овој теми, на којем су учествовали представници Полицијске управе, Дома здравља, Центра за социјални рад, као и представници Центра за пружање бесплатне правне помоћи.

Поделите: