Search
Close this search box.

Конференција за новинаре у Плужинама

Дана 21.01.2020. године у Плужинама је одржана конференција за штампу и презентација пројекта прекограничне сарадње општина Плужине и Фоча: Туризам, Адреналин, Рафтинг, Авантура (ТА.Р.А.).

Пројекат се реализује у оквиру Програма прекограничне сарадње Босна и Херцеговина – Црна Гора, финансиран од стране Европске уније а спроводе га општине Плужине и Фоча у партнерству са Парком природе “Пива” и Туристичком организацијом Фоча.

Општи циљ пројекта је развој и промовисање прекограничног подручја двије општине као јединствене туристичке дестинације за активни туризам. Пројектом се жели постићи брендирање ове двије општине као атрактивне дестинације за активни одмор, као и креирање заједничких туристичких производа како би се привукао већи број туриста. Пројектом ће се такође радити на унапређењу туристичке инфраструктуре и на успостављању механизама за повећање безбедности на туристичким локацијама.

Пројекат ће окупити представнике општина, локалних туристичких организација, спортских и спасилачких клубова, туристичких агенција, новинаре и блогере, све у цију заједничке сарадње на развоју активног туризма у овом подручју.

На конференцији су говорили предсједник Општине Плужине Мијушко Бајагић, начелник Општине Фоча Радисав Машић, директор Парка природе “Пива” Слободан Делић и координатор пројекта Марија Миленковић.

Предсједник општине Плужине Мијушко Бајагић је истакао да је веома значајно да двије општине које сарађују деценијама, захваљујући овом пројекту и средствима Европске комисије обнове и ојачају досадашњу сарадњу. С обзиром на потенцијале за развој туризма и једне и друге општине, увјерен је да ће се и у будућности заједнички реализовати различити пројекти у области туризма.

Радисав Машић, начелник општине Фоча је навео да је Фоча општина која је у сарадњи са међународним и другим субјектима до сада реализовала низ пројеката, тако да и кроз овај пројекат види реалну шансу за унапређивање туризма, као гране коју су и једна и друга општина препознале као развојну.

Реализација пројекта је почела 1. децембра 2019. и трајаће две године, до краја новембра 2021. године.

Поделите: