Search
Close this search box.

U društvu zajedničkih vrijednosti nema mjesta nasilnom ekstremizmu

U Foči je  predstavljen finalni izvještaj analize kapaciteta foruma za bezbjednost građana u Republici Srpskoj, na temu „Odgovor na nasilni ekstremizam“. Procjenu kapaciteta je pokrenuo program kojeg finansira Agencija Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj, a sprovodi Međunarodna organizacija za migracije.

Profesor kriminologije, Elmedin Muratbegović, jedan od autora istraživanja i studije, koje se sprovelo u cilju procjene kapaciteta foruma za bezbjednost u Banjaluci, Prijedoru, Zvorniku i Foči, predstavio je izvještaj koji sadrži pregled sporednih aktivnosti, komparativnu analizu mandata, kapaciteta i sprovedenih aktivnosti i rezultata foruma.

– Opštine u Republici Srpskoj naslanjaju svoje lokalne akcione planove na državnu strategiju borbe protiv terorizma, pozivajući se na njene programe i koristeći strategiju kao pravni osnov za osnivanje posebnih foruma za bezbjednost  – rekao je profesor Muratbegović.

Izvršena je analiza dokumentacije sva četiri foruma i sprovedeni su intervjui sa odabranim članovima i članicama, kako bi se stekao uvid u njihovo viđenje mandata, snaga i ograničenja u djelovanju foruma, kao i njihove podrške prevenciji radikalizacije i nasilnog ekstremizma.

– Forum bezbjednosti opštine Foča poprilično je dobro ekipiran i odlično prati stanje na terenu u kontekstu svih sigurnosnih izazova – dodao je Muratbegović.

Predsjenik i članovi Forum bezbjednosti iz Foče, ozbiljno su pristupili početnoj fazi i procjeni kapaciteta, kao i današnjim konsultacijama i validaciji izvještaja koja je sprovedena sa funkcionerima lokalne zajednice. Načelnik opštine, Radisav Mašić zahvalio se što je opština Foča izabrana za ovaj projekat i istakao da je uvijek raspoložen za saradnju o aktuelnim temama iz oblasti bezbjednosti.

– Forum bezbjednosti koji mi održavamo više puta u toku godine, ima za zadatak sagledavanje aktuelne situacije u sferi bezbjednosti i preduzimanje odgovarajućih mjera. Danas smo razgovarali o tome i drago nam je što je prva analiza i prezentacija  urađena u Foči – rekao je načelnik, Radisav Mašić.

Prezentaciji su pored članova Foruma bezbjednosti iz opštine Foča prisustvovali i predstavnici međunarodne organizacije za migracije i holandske ambasade.

Izvor: Radio Foča

Поделите: